Seat Leon Cupra R: schijn bedriegt

Seat Leon Cupra R: schijn bedriegt

Seat Leon Cupra R

Een sportief uiterlijk ≠ stevige specificaties.

Tot deze week was de krachtigste Leon verkrijgbaar een Cupra zónder toegevoegde letters. In aanloop naar de IAA van volgende week verandert dit, doordat Seat hun nieuwste hot hatch uit de doeken doet. Uitbundig is de onthulling echter niet; daar waar Seat rust op een vat vol potentieel, scheppen ze er slechts een voorzichtig theelepeltje uit.

Behoorlijk vervelend, aangezien de Cupra R ogenschijnlijk het een en ander afweet van aandacht trekken. En dat terwijl Seat’s nieuwste creatie grotendeels in een subtiel antraciet grijs is uitgevoerd, met de voor- en achterspoilers zelfs in carbon. Opvallende koperen details aan de binnen- en buitenkant balanceren de boel daarentegen uit, zodat de Cupra R niet gauw over het hoofd gezien zal worden. Niet te vergeten is de bodykit die o.a. de bumpers en zijschorten aanpakt, eveneens met het doel de Leon nog sportiever te doen ogen.

Hierdoor cirkelen we direct terug naar ons eerste punt, dat de Cupra R in feite een rijdende verwezenlijking van onbenut potentieel is. Dit klinkt aardig bot, totdat je besef dat dat ene lettertje goed is voor slechts 10 extra pk’s. En dan hebben we het nog over het beste geval, want wanneer je liever een DSG-bak in je Cupra R wilt, zak je doodleuk weer terug richting de 300 pk. Daarnaast is het nog maar de vraag of hij ook maar iets van de acceleratietijd van de Cupra (0-100 km/u in 5,7 sec.) af zal snoepen, omdat Seat die cijfers voorlopig nog even voor zichzelf houdt.

Begrijp me niet verkeerd. Ongeacht of je hot hatch nu beschikt over 300 pk of 310 pk, krachtig——en vooral snel——is ‘ie toch wel. Het is voornamelijk het idee dat je toch een klein beetje de kat in de zak koopt, aangezien je vooral betaalt voor zijn afwijkende, opvallende look. Tenzij je je geld graag uitgeeft aan een exclusiever model natuurlijk. Dan is het met een productieaantal van slechts 799 stuks immers een flitsend en relatief zeldzaam karretje!

Seat Leon Cupra R

Harry Verolme

Wist als klein kind al dat hij betaald wilde worden om in auto's rond te tuffen. Tegenwoordig gebeurt dat ook, soort van. Heeft naast schrijven en autorijden een ongezonde obsessie voor sushi en hip-hop.