Rolls Royce Landspeed Collection eert vergeten recordhouder

Rolls Royce Landspeed Collection eert vergeten recordhouder

Black Badge edities van de Wraith en Dawn krijgen speciale accenten die zijn geïnspireerd op de Bonneville Salt Flats…

Op 19 november 1937 klom kapitein George Eyston in de, aero-vormige Thunderbolt snelheidsrecordauto op de uitgestrekte Bonneville Salts Flats in Utah. Aangedreven door twee enorme Rolls Royce V12 vliegtuigmotoren, vestigde hij een nieuw snelheidsrecord over land van 502 kilometer per uur. Bijna een jaar later zou hij het opnieuw doen, dit keer met een snelheid van 575 km/h. Dat record zou standhouden tot 1939, waarna de Tweede Wereldoorlog een einde maakte aan dergelijke dingen.

Eyston keerde na de oorlog niet terug naar de recordscene, maar Rolls-Royce wil zijn herinnering meer dan 80 jaar later graag nieuw leven inblazen met de Landspeed Collection. Twee speciale versies van de Wraith en Dawn, elk in Black Badge uitvoering, zijn uitgerust met een unieke afwerking en markeringen die een eerbetoon zijn aan Eystons records. Helaas omvat dat niet de klassieke 37 liter V12-motoren die in de Thunderbolt werd gebruikt, maar je krijgt nog steeds V12 kracht van de bekende 6,6 liter twin-turbomotor die in beide modellen wordt gebruikt.

Wat de speciale behandeling betreft, is de sfeer van Bonneville de belangrijkste inspiratiebron. Gespleten textuur op tal van binnenoppervlakken lijkt op de gebarsten, met zout aangekoekte grond van Bonneville. De Starlight Headliner in de Wraith imiteert de nachtelijke hemel boven Bonneville op 16 september 1938, de datum waarop Eyston zijn laatste snelheidsrecord vestigde. De elegante klok rechts van het touchscreen is gemodelleerd naar meters die worden gebruikt in de Thunderbolt.

Buiten dragen de Dawn en Wraith een speciale tweekleurige afwerking met een nieuwe tint die de toepasselijke naam Bonneville Blue draagt.

“Met deze collectie hebben we Eystons herinnering nieuw leven ingeblazen en zijn opmerkelijke verhaal opnieuw verteld”, aldus Rolls Royce CEO Torsten Müller Ötvös. “In de Wraith en Dawn Landspeed vinden klanten talloze subtiele ontwerpelementen en verhalende details die herinneren aan zijn verbazingwekkende prestaties, grootse visie en uitzonderlijke moed.”

Zoals je zou verwachten, zal de Landspeed Collection buitengewoon zeldzaam zijn. Er zijn slechts 35 Wraith Black Badge versies en 25 Dawn Black Badge versies gepland voor productie.

Thomas Heule