Rijbewijs in beslag genomen = geen autoverzekering meer?!

Rijbewijs in beslag genomen = geen autoverzekering meer?!

Wist je dat je géén nieuwe autoverzekering kunt afsluiten wanneer je een rijontzegging hebt gehad?

Dus je rijbewijs is om wat voor reden dan ook ingenomen en je mag een tijdje niet rijden? Tip 1: blijf voorlopig bij je huidige verzekeraar en verzekering. Autoverzekeraars kunnen namelijk zien dat je een rijontzegging hebt gehad en dat betekent dat ze je in 9 van de 10 gevallen zullen weigeren. Ondanks dat iedere auto in Nederland verzekerd moet zijn, kennen autoverzekeraars geen acceptatieplicht. Dit betekent dus dat zij jou kunnen en mogen weigeren.

In het geval van een in beslag genomen rijbewijs kijken verzekeraars wel 5 tot 8 jaar terug. Dit betekent dus dat je je voor de komende 5 jaar koest moet houden. Dat je rijbewijs is ingenomen is ook een reden voor je huidige verzekeraar om je autoverzekering per direct op te zeggen. Het is dus aan te raden om voorlopig niet van auto of verzekering te wisselen; zodra de verzekeraar jouw naam in het systeem invoert zal er een rood kruis verschijnen.

In dat geval is je auto per direct niet meer verzekerd en dat is wel het laatste wat je wilt. De enige verzekeraar die je dan nog wél wilt verzekeren is de Vereende. Echter betaal je dan wel een veel hogere premie; denk aan een stijging van 200% ten opzichte van je huidige premie.

Kortom; denk vanaf nu wel drie keer na voordat je het gas intrapt of wellicht tóch met een biertje teveel op achter het stuur kruipt. Naast alle mogelijke gevaren, een geldboete en een rijontzegging, zul je nog jaren last hebben van een dergelijke actie.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.