RECAP 2014 | Belangrijkste autonieuws van 2014

RECAP 2014 | Belangrijkste autonieuws van 2014

In 2014 zijn er 13 miljoen nieuwe auto’s geregistreerd. Dit is 5,4% meer dan voorafgaande jaar. Volkswagen kwam als meest populaire merk naar voren. Hoe verliep de verkoop in Europa? Welke interessante ontwikkelingen kenmerkten de automotive sector in 2014? Hoe was de Nederlandse markt verbonden met de Europese? Wijkopenautos.nl heeft een leuke tijdlijn samengesteld met hierin de meest interessante nieuwsfeiten.

Wat was 2014 voor een jaar op het gebied van auto’s?

Januari

Crisis in de grensstreek
Januari was de maand van de accijnsverhogingen op benzine, diesel en LPG. Ieder jaar worden de accijnzen in Nederland automatisch gecorrigeerd voor inflatie. Vorig jaar bleek deze correctie, in combinatie met een eerdere verhoging van het BTW-tarief, grote gevolgen te hebben voor pomphouders door heel het land. Zo werd er in februari 2014 maar liefst 84 miljoen liter minder getankt dan in het jaar daarvoor. Vooral de grensstreken moesten het ontgelden. Bij alle 70 tankstations die zich op vijf kilometer van de grens bevinden, liepen verkoopcijfers drastisch terug. Veel transporteurs kozen ervoor over de Nederlandse grens in Duitsland en België te tanken.


Papieren eruit, pasje erin
Vanaf nieuwjaarsdag 2014 moest het welbekende papieren kentekenbewijs plaats maken voor een moderne kunststof variant: een handzaam en gemakkelijk mee te nemen pas op creditcardformaat. Het ging hierbij niet uitsluitend om een esthetische verandering. De nieuwe kentekenkaart brengt tal van mogelijkheden met zich mee om nieuwe kentekenprocessen verder te digitaliseren. Daarnaast is het nieuwe kentekenbewijs een stuk moeilijker te vervalsen dan zijn papieren voorganger.

Februari

Aankondiging nieuwe MINI
Voor liefhebbers van het Britse automerk Mini, was februari een interessante maand. VDL NedCar, de enige Nederlandse onafhankelijke autoproducent, kondigde namelijk de bouw van een nieuwe Mini aan. In de zomer van 2014, zou de productie van een driedeurs versie van de Mini van start gaan. Het automerk maakt samen met BMW en Rolls-Royce deel uit van de BMW-group. In 2013 startte VDL NedCar in opdracht van de BMW Group met de herinrichting van de MINI productie in Born. De start van de productie van een nieuwe model, is het resultaat van deze samenwerking.

Dagje naar het strand? Neem de auto mee
Een sportauto, ontwikkeld door een bedrijf in Liechtenstein die rijdt op zeewater. Het klinkt onwaarschijnlijk. Al is het maar omdat het vorstendom midden in Europa ligt, ver verwijderd van welke zee dan ook. Toch heeft het Liechtensteinse bedrijf Nanoflowcell een auto ontwikkeld die rijdt op zeewater. Met twee watertanks van 200 liter aan boord, weet de Quant e-Sportlimousine genoeg energie uit het zoute water op te wekken om 600 kilometer verderop te belanden. Net genoeg om van Liechtenstein naar de Italiaanse kust te rijden om te tanken.

Maart

Auto van het Jaar
De Franse automakers van Peugeot waren in maart de verrassende winnaars van de ‘Auto van het Jaar’ verkiezing. In een spannende strijd viste de Peugeot 308 de prestigieuze titel vlak voor de neus weg van de BMW i3 en de Tesla Model S. Dit mocht enigszins verrassend genoemd worden, omdat de Peugeot, in tegenstelling tot zijn directe concurrenten, geen elektrische auto maar een brandstofauto is. De uitslag van de verkiezing, die al sinds 1964 wordt gehouden, werd aan de vooravond van de Autosalon van Genève bekend gemaakt. De overwinning bevestigde het aanbreken van betere tijden voor het in zwaar weer verkerende automerk.

Te koop: zestig James Bond-voertuigen
Ooit een originele James Bond auto willen kopen? Dan was maart het uitgelezen moment geweest om deze droom te verwezenlijken. De Amerikaan Michael Dezer bood zijn collectie voertuigen uit de James Bond-films te koop aan. Het enig mogelijke nadeel was de prijs: 36 miljoen euro. Voor dat geld kreeg de gelukkige koper wel waar voor zijn geld: de collectie bestond uit zestig in de films gebruikte voertuigen. Naast de snelle auto’s met de welbekende snufjes, maakt ook de Russische T55-tank uit ‘Goldeneye’ onderdeel van de collectie uit. Een unieke kans om een veelzijdig wagenpark aan te schaffen.

April

Frisse lucht
In tijden van een hoog milieubewustzijn, blijft de auto een probleemkindje. Vooral oudere auto’s hebben moeite om aan de hoge milieueisen van vandaag de dag te voldoen. Reden voor de gemeente Utrecht om de strijd met luchtvervuiling aan te gaan. Door middel van een verbod op bepaalde type personenauto’s zou de kwaliteit van de lucht in het stadscentrum en enkele milieuzones daar omheen, aanzienlijk verbeterd moeten worden. Een omstreden plan dat in april 2014, ruim een half jaar voor de daadwerkelijke invoering, al op veel verzet stuitte.

Luxury Cars de Pre-Owned dagen
Jong-gebruikte Bentley’s en Lamborghini’s tijdens tweede editie pre-owned Days bij Pon Luxury Cars. Voor de tweede keer organiseerde Pon Luxury Cars de Pre-Owned dagen. Tijdens deze dagen presenteerde de exclusieve Nederlandse dealer voor Bentley, Bugatti en Lamborghini in Nederland occasions van het hoogste niveau. Het Koopmanshuis in Leusden stond geheel in het teken van jong-gebruikte modellen van Bentley en Lamborghini. Pon nam op deze dagen op gepaste wijze afscheid van de Gallardo en ook Bugatti werd vertegenwoordigd door een exclusieve Veyron Vitesse.

Mei

Lamborghini voor Italiaanse politie
De politie in een snelle sportauto? Velen kunnen zich waarschijnlijk nog herinneren hoe de Nederlandse politie tot 1996 in Porsches reed. De Duitse auto’s vallen echter in het niet bij de nieuwe dienstauto van de Italiaanse politie: de Huracan LP 610-4 van Lamborghini. In mei werd de auto gepresenteerd, compleet afgewerkt met de strepen en kleuren van de carabinieri. Met een topsnelheid van 325 kilometer per uur, wordt vluchten voor de politie een uitdagende onderneming.


Nieuwe vestiging voor Donkervoort

Mei was een bijzondere maand voor het automerk Donkervoort Automobielen. De Nederlandse autofabrikant kon zich namelijk verheugen over de opening van een nieuwe vestiging in Bilster Berg, Duitsland. Joop Donkervoort, de man die het merk in 1978 oprichtte, was aanwezig bij de feestelijke opening. Ter ere van de in 2014 behaalde prestaties introduceerde het merk de Donkervoort D8 GTO BIlster Berg Edition, een speciale editie van de D8 GTO die naar de Duitse plaats vernoemd is.

 

Juni

Ford maakt auto-tomaat
Autofabrikant Ford maakte in juni bekend samen te werken met voedingsmiddelenconcern Heinz. De tomatenvellen die Heinz bij de productie van o.a. tomatenketchup overhoudt, wil Ford gebruiken voor het maken van bioplastic. Dit plastic kan gebruikt worden om de bedrading in de auto’s te bevestigen en voor bagagevakken in het interieur.

 

Juli

Tol? Helemaal niet toll!
Juli betekent vakantietijd. Ook in 2014 kozen veel Nederlanders naast Frankrijk en Spanje, Duitsland als hun vakantiebestemming. Alle reden voor de ANWB, om in naam van de Nederlandse autobestuurder, tegen de nieuwe Duitse tolplannen ten strijde te trekken. In de plannen zouden buitenlanders namelijk meer tol gaan betalen dan de Duitsers zelf. Volgens veel Europese landen een onacceptabel plan dat indruist tegen het Europese ideaal van het vrije verkeer. Door middel van een petitie probeerde de ANWB onze oosterburen een halt toe te roepen.

Augustus

SEAT introduceert eerste Ecomotive lease-versie
Met ingang van augustus introduceert SEAT het nieuwe Ecomotive lease-label voor zakelijke rijders. Deze Leon met 14% bijtelling is uniek in het dieselsegment, omdat het gaat om een station met Full-LED verlichting, sportstoelen en alcantara/leer. Een auto met fiscale voordelen waarbij de rijder niet hoeft in te leveren op rijcomfort en luxe.

September

DTM in Zandvoort
De DeutscheTourwagen-Masters, beter bekend als de DTM, deed in september de badplaats Zandvoort aan. De voorlaatste wedstrijd van het oorspronkelijk Duitse kampioenschap werd op het legendarische Circuit Park Zandvoort gereden.

Foto door: R. J. Essink ­ Ministerie van Defensie.
Foto door: R. J. Essink ­ Ministerie van Defensie.
Prinsjesdag
De presentatie van de miljoennota op de derde dinsdag van september, wordt in de autowereld altijd met argusogen bekeken. Zeker nu het in Nederland duurder en duurder wordt om een auto te bezitten. Een trend die ook in 2014 niet doorbroken werd. Zo bleven niet alleen de per 1 januari verhoogde brandstofaccijnzen ongewijzigd, ook moesten autobezitters meer voor BPM en bijtelling betalen. De brandstofcrisis in de Nederlandse grensgebieden kon hier niets aan veranderen.

Oktober

Nieuw model Tesla
Het Amerikaanse automerk Tesla, bekend vanwege zijn flitsende elektrisch-aangedreven auto’s, onthulde in oktober een nieuwe versie van het Model S. Een interessante functie die zich aan boord van de auto bevindt, is de Autopilot. De nieuwe Tesla beschikt over high-tech sensoren die het mogelijk maken dat de auto voor een groot deel zichzelf bestuurd. Van rijbaan wisselen, snelheid aanpassen en het andere verkeer in de gaten houden: het was nog nooit zo eenvoudig.

Van uitstel komt toch geen afstel
In oktober werden de plannen van de gemeente Utrecht voor het aanleggen van een milieuzone in het stadscentrum uitgesteld. In april stuitte het omstreden plan om bepaalde auto’s de toegang tot een aantal stadsgebieden te ontzeggen op veel weerstand. Het stadsbestuur van Utrecht had de maatregelen per 1 januari 2015 in willen laten gaan, maar landelijke regelgeving verhinderde dit. Vooralsnog heeft het uitstel niet geleid tot afstel: vanaf 1 mei 2015 zullen de eerste boetes uitgedeeld worden.

November

Van stekkerauto naar waterstofauto?
De ontwikkeling van de duurzame auto gaat door. Hyundai bracht in 2014 met de ix35 FCEV de eerste massa geproduceerde waterstofauto op de Nederlandse wegen. Omdat de waterstofauto op waterstof rijdt, stoot hij geen schadelijke stoffen uit. In tegenstelling tot de in Nederland populaire elektrische of hybride auto, hoeft de waterstofauto niet opgeladen te worden. De brandstof kan gewoon getankt worden, als er een waterstofpomp aanwezig is natuurlijk. Het kan nog even duren, voordat dit overal het geval zal zijn.

Filegroei zet door
Voor het eerst sinds een aantal jaar, zijn de wegen in Nederland weer drukker geworden. Aan het einde van het jaar 2014 was de filedruk ten opzichte van het begin van het jaar, met acht procent gestegen. Enerzijds was dit een goed teken: drukkere wegen duiden namelijk op een groeiende economie. Anderzijds betekent het dat je als autobestuurder gewoonweg meer in de file staat. Waar? De grootste stijgingen vonden in het westen, zuiden en oosten van het land plaats. De A1 van Amsterdam naar Amersfoort voerde de file top-10 aan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

December

De best verkochte auto van 2014
December is een maand van terugblikken. Zo kan niet alleen de best verkochte auto van het jaar benoemd worden, ook de grootste stijger kan een eervolle vermelding verwachten. Volkswagen ging er met de titel van de best verkopende auto vandoor. De Golf bleef net als in de voorgaande jaren een populaire auto onder de Nederlanders. De Skoda Ocatvia was met 63 procent de grootste stijger van het jaar.

Designrevolutie: De nieuwe ŠKODA Superb
ŠKODA laat met de nieuwe Superb zien dat het een mooi jaar voor de autobranche gaat worden. Het nieuwe pronkstuk heeft de opvallende vormen van het VisionC studiemodel, eigenlijk zelfs een verbeterde versie hiervan. Een compleet vernieuwd model waarmee ŠKODA aantoont dat ze voor niets anders dan de top van de middenklasse gaan. De introductie op de markt wordt dit jaar verwacht.

 
 

Auto Verkoopcijfers in Europa 2014

Auto Verkoopcijfers in Europa 2014

Auto Verkoopcijfers voor Europese landen in 2014

Auto Verkoopcijfers voor Europese landen in 2014

Auto van het jaar 2014

Auto van het jaar 2014

Favoriete kleur van het jaar 2014

Van zwart naar wit
Wit is het nieuwe zwart. Uit data is gebleken dat 22 procent van de nieuw aangeschafte auto’s in 2014 wit was. Zwart kwam met 19 procent op de tweede plaats. Daarna volgden vooral rustgevende kleuren zoals grijs, zilver en blauw. Gelukkig bracht rood met 13 procent een beetje pit in het kleurenspectrum.

 
 
 
 

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.