RDW: ‘Nederlands wagenpark is één van de oudste in Europa’

RDW: ‘Nederlands wagenpark is één van de oudste in Europa’

Opvallend: een kleine 3 procent van alle auto’s in Nederland is elektrisch!

RDW, Nederland, wagenpark, oudste, Europa, Elektrisch, oldtimers

En dat is niet per se iets negatiefs. Nederlanders rijden gewoon wat langer door in hun auto. Ruim de helft van dik 11 miljoen personenauto’s én bedrijfswagens in Nederland is ‘ouder dan 10 jaar’, meldt de RDW op basis van nieuwe cijfers. Dat komt neer op zo’n 5 miljoen personenauto’s en 400.000 bedrijfswagens. Daarmee is het wel één van de oudste wagenparken binnen heel Europa.

Het gros van alle auto’s rijdt nog op benzine of diesel: respectievelijk 71 procent en 18 procent. Dit betekent dat er nog zeker 7,8 miljoen op benzine rijden, en bijna 2 miljoen dat op diesel doen. ‘Dieselolie’ is de afgelopen jaren dan wél een stuk minder populair geworden. Al is dat niet meteen terug te zien in de nieuwe cijfers van afgelopen jaar.

Hoe zit het met elektrisch?

Het aantal elektrische auto’s is klein, maar stijgt wel. In Nederland rijden er in totaal 343.677 elektrische personenauto’s en lichte bedrijfswagens. Dat komt neer op 3,1 procent van alle voertuigen. Steeds meer laadpalen duiken op in delen van het land. In Flevoland rijden de meeste elektrische auto’s rond, ruim 11,5 procent van het totaal. Dat is een flink verschil met bijvoorbeeld Limburg (7,3 procent).

‘Het aandeel elektrisch lijkt nog bescheiden. Toch is elektrisch rijden aan een opmars bezig’, vertelt de RDW. Die trend is ook bij bedrijfsauto’s te merken: het aandeel elektrisch onder alle jonge bedrijfswagens is vijf keer groter dan bij oudere. De dieselmotor blijft echter nog het populairst: 88,5 procent van alle bedrijfswagens rijdt op diesel momenteel.

Via © Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW)

Laurits van den Broek

Laurits heeft een passie voor auto's en met name de snelle auto's van Lamborghini. Alleen jammer dat hij dagelijks met een Tesla Model 3 Performance (dat dan wel) naar werk gaat.