Private lease: de voor- en nadelen

Private lease: de voor- en nadelen

Je hoort de laatste tijd steeds meer en meer over private lease, maar wat zijn nou eigenlijk de voor- en nadelen?

De voordelen zijn voor de meesten wellicht wel duidelijk: je rijdt voor een vast maandbedrag in een nieuwe auto en je hoeft geen rekening te houden met onverwachte reparatie- of onderhoudskosten. Een ander belangrijk voordeel is dat je niet eindeloos hoeft te sparen voordat je eindelijk een auto kunt kopen. Bovendien kun je eenvoudig een auto kiezen en van tijd tot tijd van auto wisselen zonder dat je eerst je huidige auto moet zien te verkopen.

Natuurlijk zijn er ook zaken om rekening mee te houden! Zo kom je niet zonder gevolgen onder het leasecontract uit en is private lease niet altijd de goedkoopste vorm van autorijden. Privé leasen als je nog een hypotheek wilt afsluiten kun je beter niet doen. De bank brengt namelijk 65% van het maandelijkse leasebedrag in mindering op de maximale maandelijkse woonlasten.

Ook kan private lease duurder uitpakken wanneer je (onverwachts) de auto toch minder vaak gebruikt dan je van tevoren had bedacht. De meeste leasebedrijven gaan uit van een jaarlijks minimum van 10.000 of 12.000 kilometer. Denk er ook aan dat je na 3 jaar zonder een eigen auto, al je opgebouwde schadevrije jaren vaak verloren gaan. Dit is dan natuurlijk nadelig als je ooit weer een eigen auto wilt kopen. Bovendien kunnen leasemaatschappijen ook nog eens eisen dat de bestuurder minimaal 21 of 24 jaar oud is.

Voor startende ondernemers is financial lease dan weer interessant vanwege de mogelijke investeringsaftrek omdat de auto economisch eigendom is van de klant en zodoende wordt gezien als investering. Het zakelijk hebben van een auto heeft als voordeel dat u alle kosten van de auto als zakelijke onkosten kunt boeken. Bij Neerlandlease kun je gemakkelijk zoeken in de voorraad van leaseauto’s voor zowel financial lease als operational lease.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.