Praga Bohema is de supercar uit Tsjechië (met een GT-R-blok)

Praga Bohema is de supercar uit Tsjechië (met een GT-R-blok)

Zelfs Romain Grosjean is onder de indruk van het Tsjechische wonder

Jaren geleden had het merendeel van supercars haar fabriek in het Westen staan. De keuze van een supercar was dan ook beperkt tot Italiaans, Duits en héél misschien Brits. Dat is nu wel anders. Zo is de autoliefhebber al bekend met het Kroatische Rimac. En ook Tsjechië heeft nu haar eigen supercar. De Praga Bohema is de trots uit Oost-Europa, en heeft iets bijzonders:

Voor wie denkt dat het de R1R-racewagen met een kentekenplaat is, heeft het verkeerd. Dit ‘koolstofvezel feest’ is een volledig nieuw model. Zo heeft het afscheid genomen van de Renault-motor (al werkte voormalig Renault F1-coureur Romain Grosjean wel mee aan de ontwikkeling) voor de 3.8-liter twin-turbo V6 uit de Nissan GT-R.

Specificaties Praga Bohema

Ruim 700 pk en 725 Nm koppel van de bekende zescilinder duwen (met hulp van tuner Litchfield) een kleine 982 kilo in beweging. Met een ‘weight-to-power ratio‘ van 1.40 meet het zichzelf met de LMP1’s en F1-auto’s.

In minder dan 2,3 seconden maak je de sprint van 0 naar 100 km/u en bij de 300 km/u stopt het snelheidsnaaldje met bewegen. Nog indrukwekkender is de druk op het asfalt: de vleugeltjes zorgen voor maar liefst 900 kilo aan downforce bij 250 km/u. In theorie kan de Bohema dus bijna op het plafond rijden.

De keuze voor het GT-R-blok was niet meteen duidelijk. Praga dacht namelijk eerst aan de V10 van Audi, maar de zescilinder was compacter én vooral lichter. Ook de sequentiële zes-traps was een bewuste keuze van de Tsjechen.

Geen actieve aerodynamica, wel airco

De Bohema pakt luchtweerstand op traditionele wijze aan. Geen meebewegende spoilers dus, maar statische aerodynamica. Ook binnenin is het bescheiden maar tóch modern: je krijgt gewoon airconditioning in je gezicht en ook een touchscreen ontbreekt niet.

Een kijkje in de cockpit vertelt ons dat Praga gewichtbesparing niet hélemaal vergeten is. Zo is er plaats voor twee kuipstoelen en de onnodige elektronica is weggehaald. In plaats daarvan kan de rijder met knopjes op het plafond, een telefoonhouder op het dashboard én een ‘F1-stuur‘ alles afstellen.

De Praga Bohema heeft een flink prijskaartje: ruim 1,28 miljoen euro, zonder de Nederlandse of Belgische belastingen. De autofabrikant uit Tsjechië bouwt slechts 88 exemplaren van de Bohema, wat de vraagprijs (grotendeels) verklaart.

Bron: © Praga

Kevin Pollemans

Kevin is al jaren actief binnen de automotive, en vertelt met zijn passie opmerkelijke verhalen over alle soorten auto's; van GT3 Touring tot een 2000 GT-R.