In beweging: Porsche Panamera Sport Turismo

In beweging: Porsche Panamera Sport Turismo

Een poosje terug lieten wij jullie de eerste officiële foto’s zien van de Porsche Panamera Sport Turismo Conept. Deze stond destijds op de Paris Motor Show 2012 en was een van de opmerkelijkste creaties die er te bewonderen was, mede dankzij opvallende features zoals het feit dat er totaal geen spiegels zichtbaar waren.

Porsche Panamera Sport Turismo Concept - www.hartvoorautos.nl

De spiegels die normaliter aan iedere zijde van de auto geplaats zijn, zijn nu vervangen door camera’s die zijn gemonteerd in de luchtintlaten op de flanken. Beelden van de camera’s worden weergegeven in het interieur Ook het interieur is anders dan we nu gewend zijn van de huidige Panamera; alle knopjes zijn vervangen door een overzichtelijk midden console.

De Panamera Sport Turismo beschikt over een vermogen van 416pk, en dit is niet alleen afkomstig van een verbrandingsmotor. Deze Porsche heeft een zogeheten e-hybrid systeem en kan tot 130km/h volledige elektrisch rijden en kan dit zo’n 30km volhouden. Dit levert tevens ook op dat hij ontzettend zuinig is; tijdens de gecombineerde cyclus verbruikt hij namelijk minder dan 3,5 liter over 100 kilometer en de CO2-uitstoot is minder dan 82 gr/km!

Porsche Panamera Sport Turismo Concept - www.hartvoorautos.nl

Deze vernieuwde aandrijflijn is een doorontwikkeling op de bestaande hyrbide techniek die Porsche nu al toepast op de Panamera S Hybrid en de Cayenne S Hybrid. De nieuwe elektromotor levert zo’n 95pk en dat is het dubbele aantal paardenkrachten van de hybride motoren die momenteel bij Porsche worden gebruikt. De drie liter V6 motor met compressor levert nog altijd 333pk en wanneer beide motoren actief zijn, sprint de Sport Turismo naar de 100km/h in minder dan zes seconden.

Naast de foto’s van de Sport Turismo, hebben we nu ook bewegend beeld voor jullie. In onderstaande video verteld Mitja Borkert, een van de ontwerpers bij Porsche, dat het uiterlijk erg belangrijk is omdat iedereen van mooie creaties houdt. Vervolgens komt Michael Mauer aan het woord en verteld Wolfgang Hatz over de techniek die in deze concept auto zit.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.