Porsche breidt aanpassingsprogramma uit om serieuze one-offs te maken..

Porsche breidt aanpassingsprogramma uit om serieuze one-offs te maken..

Het creëren van een echt unieke auto is tegenwoordig lastig, maar met het nieuwe aanpassingsprogramma van Porsche zijn de mogelijkheden groter dan ooit te voren..

Aanpassing van Porsche’s is niet bepaald nieuw voor de autofabrikant. Al in 1955 ontving het Duitse merk verzoeken van zijn klanten om iets aan hun auto’s toe te voegen of te veranderen, iets wat veel voorkomt bij kopers van luxe voertuigen.

Maar onlangs kondigde Porsche de uitbreiding aan van zijn Exclusive Manufaktur programma, samen met de Tequipment- en Classic-divisies. Dit geeft meer mogelijkheden aan de welvarende klanten die de exclusiviteit en het voorrecht willen krijgen om een eenmalige sportwagen uit Stuttgart te bezitten.

Om dit te doen, heeft Porsche het aanbod van producten en diensten in de divisies uitgebreid tot het punt dat een voertuig van een klant kan worden omgezet in een uniek, op maat gemaakt exemplaar. Dit is een interpretatie van het Sonderwunsch-programma, wat zich letterlijk vertaalt naar “speciaal verzoek”, Porsche’s maatwerk uit de jaren ’70.

Opties zoals exterieuromslag-opties, individuele startnummers, prints op de vloermatten, verlichte instaplijsten en logoprojectoren in de autodeuren liggen op tafel, waardoor klanten tijdens het bestelproces zelf naar ontwerpers gaan. De personalisatie strekt zich ook uit tot gebruikte voertuigen, evenals aanpassingen voor offroad-doeleinden. Porsche biedt via Tequipment ook tal van accessoires en opties voor montage achteraf voor individuele voertuigen van klanten. Op het gebied van klassieke voertuigen richt Porsche zich momenteel op de levering van reserveonderdelen en fabrieksrestauraties.

Natuurlijk zijn er beperkingen, zoals ontwerpinspiratie door andere autofabrikanten. Porsche belooft elk verzoek te evalueren, maar zolang het verstandig is, is het mogelijk. Met betrekking tot de gevaren van het bestaan van replica’s zei Porsche dat het elk eenmalig verzoek zal archiveren en in de database zal bewaren. Als u een Porsche dat op grote schaal is aangepast, wilt verifiëren, is verificatie slechts één telefoontje verwijderd.

Thomas Heule