[Video] Rally toeschouwers moeten rennen voor hun leven

[Video] Rally toeschouwers moeten rennen voor hun leven

Afgelopen weekend werd nog eens pijnlijk duidelijk dat toeschouwers van races of rally’s niet altijd veilig staan, ook niet achter een hek. Bij een rally heb je vaak meer mogelijkheden om te gaan staan waar je wilt en dien je je eigen verstand te gebruiken om de rally op een veilige manier te kunnen aanschouwen.

Op een vochtige weg tijdens de 35e editie van de Rallye Regional de Franche-Comte, verloor de coureur de controle over zijn Peugeot RCZ R en raakte van de weg. Hij glijdt regelrecht af op een groepje toeschouwers die het geluk hebben dat de RCZ R eerder al weerstand vind door middel van de sloot. De auto slaat vervolgens meerdere keren over de kop en de toeschouwers wiste op de een of andere manier op tijd weg te komen. De inzittenden van de auto wist overigens ook ongedeerd uit de auto te komen.

Nu Bugatti is gestopt met de productie van de Veyron is deze Peugeot RCZ R de meest krachtige productieauto die in Frankrijk wordt geproduceerd. Deze rally-uitvoering haalt 300 pk uit de 1.6 liter grote motor, zijn interieur is gestript en er zijn Sparco kuipstoelen zijn geïnstalleerd. Volledig instelbare vering en plakkerig rubber moet al dat vermogen, met hulp van een sperdifferentieel, in toom te houden.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.