Persoonlijke kentekenplaten, binnenkort ook in Nederland?

Persoonlijke kentekenplaten, binnenkort ook in Nederland?

Onze Zuiderburen hebben het al een tijdje: gepersonaliseerde kentekenplaten. Sinds 31 maart 2014 is het in België mogelijk om helemaal zelf te bepalen wat er op je kenteken staat. Uiteraard zijn er enkele regels om rekening mee te houden maar dan nog ben je vrij om te kiezen wat je wilt. Wat kost dat dan? €2000,-! Heb jij het er voor over?

Als het aan de VVD ligt is dit in de toekomst ook mogelijk in voor Nederlandse kentekens. VVD-Kamerlid Visser ziet niet in waarom Nederland moet achterblijven. „Het lijkt mij geweldig om met een kentekencombinatie te kunnen rondrijden die echt wat voor je betekent. Ik zie niet in waarom dat hier niet zou kunnen. Ik wil van minister Schultz van Haegen weten wat er nodig is om dit voor elkaar te krijgen.”

In ons land is het de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) die bepaalt welke auto, welk kenteken krijgt. En daar zit nou net het probleem; in Nederland is het kenteken gekoppeld aan een auto. In landen waar gepersonaliseerde kentekens mogelijk zijn, zijn kentekens gekoppeld personen. Volgens de huidige regels moet de kentekenplaat dan mee met de nieuwe koper en die wordt dan misschien wel opgezadeld met een tekst die hij helemaal niet ziet zitten.

In ieder geval levert het de Belgische staatskas jaarlijks miljoenen op, men heeft er blijkbaar graag een paar duizend euro voor over. Als dit in de toekomst mogelijk wordt in Nederland; wat voor kenteken zou jij kiezen? Je mag negen tekens gebruiken en er moet minstens één letter gebruikt worden.

Foto via autogespot.com

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.