Opgelet! ‘Win een Jeep’ actie op Facebook is pure oplichting!

Opgelet! ‘Win een Jeep’ actie op Facebook is pure oplichting!

Je hebt het bericht de afgelopen dagen vast wel voorbij zien komen: win een Jeep Grand Cherokee SRT Trackhawk door eenvoudig het bericht te delen en te reageren. Makkie toch? Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het vaak ook niet waar…

Het doel van deze actie, die inmiddels al meer dan 60.000 likes en 167.000 reacties heeft opgeleverd, is uiteraard niet om iemand blij te maken met een gloednieuwe Jeep. In het oorspronkelijke bericht wordt vermeld dat de winnaar van de actie bekend zal worden gemaakt op de Facebook-pagina. Neem je daar een kijkje, dan vind je er één post. In deze post wordt gevraagd om je aanmelding te controleren door op registreren te klikken. Hier wordt vervolgens gevraagd om je persoonsgegevens. Vul je hier inderdaad je gegevens in, dan is de kans groot dat deze gegevens worden misbruikt of worden verkocht aan criminelen. Volgens de Lommelse politie in België werden in één week tijd al meer dan 25.000 Belgische Facebookgebruikers slachtoffer van de oplichting. “We raden iedereen aan om spoedig zijn of haar wachtwoorden aan te passen en ook alle transacties van de kredietkaart te controleren.”

Volgens Joeri Vijt, een van de eersten om de actie aan te kaarten op Facebook, kon je makkelijk te weten komen dat het om fraude ging. “De vorige winnaar kwam uit Griekenland? Even opzoeken… Oeps. er is geen Christopher Skopas op Facebook. Vreemd, want hij deed mee aan een Facebook-wedstrijd. Ook de pagina van Freebie Centraal, het zogenoemde bedrijf achter de actie, blijkt heel recent aangemaakt en heeft geen enkele post of artikel. Geen omschrijving van hun activiteiten en ook geen enkele vorige wedstrijd terug te vinden.”

En dan de wagen zelf: “Die staat gewoon te koop in een lokale, Amerikaanse garage. Waarom zou een Nederlandse pagina die dan gratis weggeven? Freebie Centraal heeft die foto’s gewoon gestolen en voor hun eigen marketing gebruikt.”

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.