Opel doet goede zaken en vergroot marktaandeel 

Opel doet goede zaken en vergroot marktaandeel 


Sinds de overname van Opel door de Franse autobouwer PSA voor 2,3 miljard euro in 2017 doet Opel het steeds beter in Europa. We hebben het al vaker gezegd, maar de afgelopen jaren waren erg uitdagend voor de Automotive sector. Ondanks het aanhoudende chiptekort en de uitdagingen tijdens de coronapandemie weet Opel zijn West-Europese marktaandeel in 2021 te vergroten tot 4.3%. Dat blijkt uit de officiële gegevens van de European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA). 

Opel Corsa
Opel Corsa

Opel Corsa bestverkocht 

In onder andere Duitsland doet Opel goede zaken. De groei is mede te danken aan de goede prestaties in Duitsland, de grootste automarkt van Europa. Afgelopen jaar was Opel de grootste stijger van alle volumemerken, chapeau! De Opel Corsa is in Duitsland dan ook het bestverkochte model in de compacte klasse. Met 162.000 registraties bereikte Opel daar een marktaandeel van 6,2%. Ongeveer 1,2% meer ten opzichte van 2020. Met nagenoeg 50.000 verkochte exemplaren in de afgelopen twaalf maanden was de Opel Corsa daar het bestverkochte model in de compacte klasse. Om alles even in perspectief te zetten, in 2021 verkocht Opel in heel Nederland iets meer dan 15.000 auto’s, goed voor een marktaandeel van 4,73% (in 2016 was dat nog 8,44%). 

“Het modellenaanbod van Opel behoort tot de jongste op de markt en met de Corsa en Mokka hebben we twee sterke spelers – inclusief hun batterij-elektrische versies”, aldus Uwe Hochgeschurtz, CEO van Opel. Met de komst van de nieuwe Astra, Astra Sports Tourer en de nieuwe Grandland hoopt Opel zijn marktaandeel dit jaar verder te vergroten. Uiteraard zijn deze drie nieuwkomers vanaf de introductie ook met een stekker leverbaar. Scheelt voor ons in Nederland weer wat in de BPM. Opel gaat voor een groter marktaandeel en wil de komende jaren daarom vol in de aanval. Opel komt om die reden dit jaar met een heus modellenoffensief.

Modellen Opel
Modellen van Opel

Daling marktaandeel in Nederland

Ook buiten Duitsland blijkt de Opel Corsa een gewilde auto. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld, waar de Opel Corsa onder de naam Vauxhall Corsa wordt verkocht. Met bijna 41.000 registraties eindigde de Opel Corsa als bestverkochte auto overall, een prima prestatie als je het ons vraagt.

Het blijft ons wel verbazen, de onderlinge verschillen tussen autoverkoop in Europese landen. Ondanks dat de Opel Corsa en Vivaro-e in sommige landen het goed doen, wil het voor Opel in Nederland nog niet echt lukken. Al sinds dat we begonnen zijn met het bijhouden van de statistieken sinds 1983 zien we het marktaandeel van Opel langzaam dalen. Hopelijk lukt het Opel om nu onder de vlag van PSA het tij te keren.

Merijn Messemaeckers van de Graaff

Al van jongs af een gepassioneerde en enthousiaste autoliefhebber. Merijn neemt je mee op reis in de wereld van mobiliteit en de weg naar de toekomst.