Op vakantie, met of zonder maximumsnelheid?

Op vakantie, met of zonder maximumsnelheid?

Zoals we allemaal wel weten mag je op de Duitse Autobahn net zo hard rijden als dat je wil, durft of kan. Duitsland is alleen niet het enige land zonder maximumsnelheid op de snelwegen! Hier een aantal landen waar jij je rechtervoet door de vloer kan stampen. 

Duitsland

Zoals hierboven genoemd is Duitsland het welbekende land met de Autobahn. Om de lijst compleet te maken staat hij er toch bij. Toch komen je avonturen op de Autobahn wel tot een einde aangezien er flink tegen de geen maximumsnelheid regel wordt gestreden. Misschien dat er om die reden zo veel wegwerkzaamheden zijn. 

Isle of Man (eiland Man)

Het eiland Man (of Isle of Man) zou je misschien kunnen kennen van de motorraces die er gereden worden. Tijdens de races is er natuurlijk geen limiet, maar wist je dat dit voor jou ook geldt? Buiten de bebouwde kom zijn er helemaal geen maximumsnelheden. Maar waarom zou je dan nog op de snelweg rijden? Nou, die zijn er amper! 

Ook hoor ik je vragen wat de verkeerspolitie daar dan voor moet stellen. De politie kan je gewoon een boete geven voor gevaarlijk rijgedrag. Ben je dus een snelheidsduivel raad ik zeker aan de boot te pakken en daar van de wegen te gaan genieten, maar overschat jezelf niet. Je zal niet de eerste zijn…

Motorraces op Isle of Man

Vaticaanstad

De paus had voor een reden een Lamborghini Huracán. Alle snelwegen in Vaticaanstad, mocht je er eentje tegenkomen, kennen geen maximumsnelheid. Ook hier mag de voet door de vloer. Check alleen wel even de kaart van Vaticaanstad als je de auto richting Rome pakt. 

Helaas houdt de lijst met geen maximumsnelheid – landen hier op. Wel vermeld ik hieronder nog een aantal landen waar het net even iets anders is dat dat we in Nederland gewend zijn of je er net even wat meer aandacht moet besteden.

Lamborghini van de Paus

Verenigde Arabische Emiraten

In de Emiraten is er geen weg waar je zo hard mag rijden als dat je wil, wel geldt er op de Abu Dhabi-Al Ain-snelweg en de Sheikh Khalifa-snelweg een snelheidslimiet van 160 km/u. Abu Dhabi is daarentegen wel het enige Emiraat waar je niet zonder bekeuring 20 te hard mag rijden, dit is wel in andere Emiraten! Toch wel jammer als je wil flaneren in je dikke Lamborghini of miljoenenwagen. 

Amerika

In bepaalde Amerikaanse staten hebben ze de zogenoemde Prima Facie Speed Limits. Prima Facie betekent in het Latijn ‘op het eerste gezicht’. De Prima Facie Speed Limits is de maximumsnelheid die gereden mag worden als er niks is aangegeven met borden. Als voorbeeld Calafornië, hier mag je maximaal 40 km/u rijden in de buurt van scholen als dit niet anders is aangegeven is. 

Waarom zet ik deze nog net in deze lijst? Soms wordt het ‘geen snelheidsborden’ aangenomen als ‘geen maximumsnelheid’. Let hier dus op mocht je naar Amerika gaan. Nou zal dit niet vaak voorkomen aangezien er maar weinig Prima Facie Speed Limits zijn. Wel is het zo dat de boetes in deze zones makkelijker aan te vechten zijn omdat er ruimte is voor interpretatie. 

Hierbij de lijst van landen zonder snelheidslimieten en wat landen met afwijkende regels. Wel wil ik nog even vermelden dat wij als Hart voor Auto’s je niet willen aanzetten tot te hard rijden en je limieten testen. Doe dit maar op het circuit. Dat is nog veel leuker ook!

Menno van Oers

Vanaf jongs af aan ben ik al gek van auto's. Dit enthousiasme hoop ik graag over te brengen door middel van mijn baan als redacteur bij Hart voor Auto's!