Op vakantie met de auto?

Op vakantie met de auto?

Het is zomer! We weten niet precies welke zomer, maar officieel gezien is het zomer. We snappen dan ook dat je door dit ellendige weer besluit om met je vrienden, vriend(in) of familie lekker op vakantie te gaan. Ga je voor het eerst met de auto op vakantie en weet je niet precies waar je aan moet denken? Wij hebben handige tips voor je samengesteld die je zeker moet overwegen als je (voor het eerst) met de auto op vakantie gaat!

met de auto op vakantie

Milieustickers, vignetten en tol

In onze buurlanden zoals België en Duitsland kun je overal rijden zonder dat je hoeft te stoppen voor bijvoorbeeld tol. Wel heb je in Duitsland in sommige steden een milieuvignet nodig, maar tol is hier niet van toepassing. Daarnaast heb je in landen zoals Oostenrijk een vignet nodig en kom je in een land zoals Kroatië tolpoorten tegen. Gelukkig kun je veel hiervan al online bestellen als voorbereiding op je reis. ANWB heeft hiervoor een pagina gemaakt waar je alle belangrijke informatie kan vinden als voorbereiding op jouw reis!

Let op als je naar Kroatië gaat!

Voor veel landen kun je deze vignetten en milieustickers op de dag zelf in een winkel kopen. Voor Kroatië werkt het echter anders. Als je naar Kroatië gaat, kun je van tevoren een tolbadge bestellen die je in je auto plaatst. Deze moet je ook van tevoren activeren en koppelen aan een rekeningnummer. Wanneer je door een tolpoortje rijdt, opent deze automatisch en wordt het geld van je rekening afgeschreven. Ideaal toch? Het enige belangrijke is dat deze een levertijd van 5 tot 10 werkdagen heeft. Dus, op tijd bestellen!

ANWB vignetten
bron: www.anwb.nl

Volle batterij

Wanneer je veel gebruikmaakt van navigatie, Flitsmeister en andere applicaties, raakt je telefoon snel leeg. Niet iedereen heeft dezelfde telefoon, dus de benodigde kabels verschillen ook. Zorg er daarom voor dat je altijd voorbereid bent met de juiste kabels voordat je op vakantie gaat. Het is fijn als je op avontuur gaat en je je telefoon in de auto kunt opladen.

Wat moet je in de auto hebben?

Per land verschilt het wat je in de auto moet hebben liggen. En dan heb ik het over spullen zoals een gevarendriehoek, reflecterende hesjes, reserve lampen, kentekenbewijs en noem maar op. Per land zijn andere dingen verplicht en dit is dan ook zeker aan te raden om even uit te zoeken. Op deze website is het allemaal al voor je uitgezocht en kan je in een tabel zien wat je in welk land nodig hebt! Je kan deze spullen naast de vignetten ook allemaal vinden bij de ANWB winkel. Ze zullen je niet meteen erop controleren, maar mocht je wel een controle hebben en je mist net bepaalde dingen kan dit een vervelende boete opleveren.

Ben je goed verzekerd?

Niet alleen zijn al je documenten, zoals paspoort en kentekenbewijs, erg belangrijk, maar ook moet je voorbereid zijn op nare situaties. Hoewel je hoopt dat het niet gebeurt, kan het zijn dat je pech krijgt, een aanrijding hebt, of in een ongeluk terechtkomt. Daarom raden we je aan om niet alleen een reisverzekering voor jezelf af te sluiten, maar ook je autoverzekering te checken, vooral bij de ANWB. De ANWB biedt namelijk niet overal dekking en soms moet je je verzekering upgraden. Het is ook belangrijk om de staat van je auto te controleren. Als je auto al oud is en regelmatig mankementen heeft, is het zeker de moeite waard om een goed ANWB-abonnement af te sluiten.

auto ongeluk met de auto op vakantie

Waarom de ANWB zo ideaal is?

Wanneer je bijvoorbeeld pech krijgt met je auto, kan de ANWB komen om je auto te repareren. Voor sommige verzekeringen krijg je ook nog vervangend vervoer of krijg je vervoer naar bijvoorbeeld je hotel. Het is belangrijk om dus uit te zoeken wat je belangrijk vindt als dekking.

Geen paniek!

Dit klinkt als een hoop om te regelen, maar het valt echt wel mee! Als je geen tijd of zin hebt om alles van tevoren te regelen, kun je veel zaken ook onderweg aanschaffen. Vaak zijn er bij grensovergangen winkels waar je een vignet kunt kopen. Ook bij tankstations een paar kilometer voor de grens kun je vignetten aanschaffen. Wel moet je goed opletten, want het is niet altijd even duidelijk aangegeven. Wat gebeurt er als je geen vignet hebt? Dan riskeer je een boete! Deze boetes zijn misschien niet zo hoog als in Nederland, maar het is toch zonde van je geld.

Tol betalen is tegenwoordig niet meer zo’n spannende gebeurtenis, zelfs als je geen contant geld bij je hebt. Vroeger was het nodig om cash bij je te hebben om bij tolpoortjes te kunnen betalen. Tegenwoordig kun je in Europa vrijwel overal met een pinpas of creditcard betalen, wat natuurlijk heel handig is!

met de auto op vakantie

Anita Polet

Anita is dol op motoren en (super)cars! Het liefst met zoveel mogelijk herrie zo hard mogelijk.