Op reis met de wagen, hier moet je op letten!

Op reis met de wagen, hier moet je op letten!

Volledig bepakt en bezakt over de snelweg, veel te zwaar beladen auto’s die vervolgens ook nog eens veel te hard over de autosnelweg rijden. Je kent het wel…

Met een dakkoffer op je auto heb je er in één klap een kofferbak bij. Reuze handig dus om al je vakantiespullen mee te nemen. Koop bijvoorbeeld Volkswagen dakdragers via Dakdragerwinkel.nl .Maar hoe maak je optimaal gebruik van een dakkoffer?

1 Een dakkoffer zet je het makkelijkst vast met zijn tweeën. Gebruik een duimstok of meetlint om te zorgen dat deze precies in het midden zit.

2 Denk aan de maximum daklast van je auto. Stel dat de daklast van je auto 90 kg is, de dakkoffer 20 kg weegt en de dakdragers 10 kg: dan kun je een koffer met 60 kg beladen.

3 Dan is er ook nog de maximale belading van de dakkoffer. Deze is voor een personenauto vaak lager dan voor bijv. een busje. Een dakkoffer beïnvloedt het weggedrag van je auto nadelig, maar niet kritisch als de maximale belading wordt gehouden.

4 Stop zeer zware spullen nooit in een dakkoffer, maar in de achterbak. Zo blijft het zwaartepunt van de auto laag, en dat is gunstig voor het weggedrag van de auto.

5 Stop alleen lichte bagage in een dakkoffer. Leg de zwaarste spullen daarvan boven of tussen de dakdragers.

6 Voor de meeste dakkoffers geldt deze optimale verdeling van gewicht: ca. 50% van de bagage tussen de dragers, 25% in de neus en 25% in de achterkant. Kijk in de gebruiksaanwijzing voor de optimale verdeling in uw koffer.

7 Uit onze test bleek dat de sterkte van het slot nogal varieert. Maar elke koffer is te kraken. Stop in elk geval nooit dure spullen in een dakkoffer, zoals camera’s, laptop of sieraden.

8 Vrijwel alle dakkoffers lekken een beetje, sommige zelfs veel. Pak spullen die absoluut niet nat mogen worden daarom goed in.

9 Leg spullen nooit los in de koffer, zeker geen zware. Als je dan hard remt, worden de objecten ‘gelanceerd’ en kunnen ze de koffer beschadigen. Zet alle bagage zo goed mogelijk vast met spanbanden.

10 Denk aan de extra hoogte die een dakkoffer je oplevert (tot ca. 70 cm), vooral bij het inrijden van parkeergarages en tolpoortjes. Meet de totale hoogte van auto plus gemonteerde dakkoffer vóór vertrek.

11 De maximumsnelheid voor een auto met dakkoffer of skibox is dezelfde als voor auto’s zonder koffer. Wij adviseren een maximumsnelheid van 130 km/h. Overschrijd evenmin (indien van toepassing) de door de fabrikant aanbevolen maximumsnelheid.

12 Een dakkoffer is van invloed op invloed op het weggedrag van de auto. Rijd daarom niet te hard (zeker niet in scherpe bochten) en maak geen abrupte stuurbewegingen op snelheid.

Pieter Schoonderbeek

Sportief georiënteerde journalist. Brengt zijn vrije tijd graag door op en rond het circuit. Neemt je graag mee in de wereld van exclusieve auto's en deelt graag zijn belevingen op het gebied van sportieve, exclusieve en luxewagens.