Ongeluk met onbehoorlijk rijgedrag? Dit zijn de gevolgen

Ongeluk met onbehoorlijk rijgedrag? Dit zijn de gevolgen

Als er een ongeluk plaatsvindt, wordt er altijd gekeken of er sprake is van roekeloos rijgedrag. We noemen dit ook wel ‘onbehoorlijk rijgedrag’. Dit betekent dat de bestuurder beslissingen heeft gemaakt waarvan hij redelijkerwijs zelf had kunnen weten dat zijn gedrag gevaarlijk is en kan leiden tot een ongeluk. Op roekeloos rijgedrag staan hogere straffen en de consequenties zijn dan ook niet mis. In juridische zin van het woord kan ‘roekeloos rijgedrag’ best breed worden opgevat. De maatschappelijke en juridische betekenis kunnen verschillen. Als zo’n zaak voor de rechter komt, wordt er altijd gekeken naar de juridische betekenis. Een ongeluk veroorzaken door eigen roekeloos rijgedrag leidt tot de kans dat de WA autoverzekering de schade wel zal vergoeden, maar het volledige bedrag op de veroorzaker zal verhalen. Dit noemen we het uitsluitingscriterium.

Wat is onbehoorlijk rijgedrag?

Bij een ongeluk wordt er altijd gekeken of een van beide partijen onbehoorlijk rijgedrag heeft vertoond. In de Nederlandse Wegenverkeerswet staat dat roekeloosheid in het verkeer leidt tot strafverzwaring. Uiteindelijk kan dit zelfs tot gevangenisstraf leiden. Daarbij is wel de vraag in hoeverre er sprake kan zijn van onbehoorlijk rijgedrag. Het lijkt vrij duidelijk als iemand die te veel heeft gedronken veel te snel door een woonwijk rijdt en een ongeluk veroorzaakt, hij roekeloos bezig is geweest. Maar dat is slechts de maatschappelijke opinie. Het is niet zo dat omdat de maatschappij vindt dat het onaanvaardbaar is, dat dit ook voor de rechter op die manier standhoudt. De kans is dus wel eens aanwezig dat de rechterlijke uitspraak niet strookt met wat de samenleving ervan verwacht.

De gevolgen van onbehoorlijk rijgedrag

Wie onbehoorlijk rijgedrag vertoont en daardoor een ongeluk veroorzaakt, kan daarvoor flink gestraft worden. In de voorwaarden van de verzekeraar is vaak te vinden dat schade veroorzaakt door onbehoorlijk rijgedrag wel vergoed wordt, maar middels het uitsluitingscriterium op de veroorzaker verhaald wordt. Ook als de bestuurder op dat moment een allrisk autoverzekering had, is de kans groot dat de bestuurder alle schade zelf moet betalen. Bij een verkeersongeval met zwaar letsel of zelfs overlijden van de tegenpartij kan de schade nog veel groter zijn. De politie stuurt dan een proces verbaal en een verkeersongevallenanalyse naar het Openbaar Ministerie.

Daarna kan de Officier van Justitie besluiten om zelfs over te gaan op strafrechterlijk vervolgen, bijvoorbeeld omdat er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen. De veroorzaker van het ongeluk ontvangt dan een dagvaarding en moet zich voor de rechter verantwoorden. In veel gevallen gaat het om een verwijzing naar artikel 6 van de Wegenverkeerswet.

Schadeclaim

Als veroorzaker van een ongeluk door onbehoorlijk rijgedrag is het mogelijk daarvoor aansprakelijk te worden gesteld. Bijvoorbeeld als het slachtoffer door het verkeersongeval letselschade heeft opgelopen. Dan kan het slachtoffer vragen om een passende vergoeding. In veel gevallen wordt er dan aanspraak gemaakt op de hulp van een letselschadejurist. Letselschade is een vak apart waar al veel informatie op het internet over te vinden is.

Wanneer er een letselschadeclaim wordt ingediend, zal de verzekeraar om extra gegevens vragen om een passende schadevergoeding te bepalen. Als slachtoffer van een ongeluk door onbehoorlijk rijgedrag is het dus belangrijk om op tijd juridische hulp aan de hand van bijvoorbeeld een rechtsbijstandsverzekering in te roepen. Als veroorzaker van het ongeluk is het ook belangrijk alvast juridische dekking te zoeken, want de kans is groot dat de letselschadeclaim toegewezen zal worden door de rechter.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.