Oh nee, schade aan mijn auto! Wat nu?

Oh nee, schade aan mijn auto! Wat nu?

Het kan altijd gebeuren dat je te maken krijg met schade aan je auto. Een ongeluk, verkeerd inparkeren of wat dan ook: op zo’n situatie zit je natuurlijk nooit te wachten. Schade aan je auto is niet leuk, maar als je goed verzekerd bent, hoeft het ook geen ramp te betekenen. Het probleem is alleen vaak dat mensen niet precies weten wat ze moeten doen als ze met hun auto schade hebben opgelopen. In dit artikel lees je daarom welke stappen je kunt ondernemen op het moment dat je autoschade hebt.

Check eerst of iedereen oké is
Ben je betrokken bij een auto-ongeluk, dat wel of niet door jouw toedoen is veroorzaakt? Kijk dan eerst even of alle betrokken personen in elk geval in orde zijn. Schade aan je auto is echt niet leuk, maar schade aan personen nog veel minder. Waarschuw bij voorkeur de politie op het moment dat er letsel is bij minimaal één van de betrokken partijen.

De schadeformulieren
Probeer om vooral rustig en beleefd naar elkaar te blijven en pak vervolgens de schadeformulieren erbij. Daarop noteer je alle gegevens die gevraagd worden, samen met de tegenpartij. Aan het einde onderteken je allebei dit formulier waarna jullie allebei een exemplaar kunnen behouden. Vergeet ook niet om foto’s te maken van de auto(‘s) als bewijsmateriaal. En noteer voor jezelf ook nog een keer het kenteken en het telefoonnummer van de tegenpartij.

Schade melden
Vervolgens ga je je schade melden bij je verzekeraar. Tegenwoordig kan dat in de meeste gevallen gewoon online. Bijna alle verzekeraars zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars zodat je op hun website mobielschademelden.nl gemakkelijk en direct je schade kunt melden. Maar je kunt de schade ook gewoon rechtstreeks bij je eigen verzekeraar doorgeven, vaak online. Wil je liever telefonisch of per post je schade melden? Ook dat is in de meeste gevallen mogelijk. Zorg er in elk geval wel altijd voor dat je zo snel mogelijk de melding van je schade maakt.

En wat gebeurt er met je schadevrije jaren?
Elk jaar dat je geen schade aan je auto krijgt, bouw je een schadevrij jaar op. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger je no-claimkorting op je te betalen premie wordt. Op het moment dat je wel een keer schade oploopt, val je terug in schadevrije jaren. En raak je dus ook de bijbehorende korting op je premie kwijt. Vanaf 2016 is de terugval bij alle verzekeraars in aantallen jaren gelijk, namelijk 5 jaar.

Schade aan je auto, daar zit je gewoon echt niet op te wachten. Maar het is wel handig dat je nu weet wat je moet doen op het moment dat zoiets toch gebeurt.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.