Officieel: Mercedes-Maybach GLS 600!

Officieel: Mercedes-Maybach GLS 600!

Na de extravagante Mercedes-Maybach G650 Landaulet die het einde van de vorige generatie G-Klasse aanduidde, is een andere Maybach SUV klaar om de luxemarkt in de automobielindustrie te veroveren. En deze is er om te blijven, in tegenstelling tot de opzichtige G die in een beperkte oplage is gebouwd.

De nieuwe Mercedes-Maybach GLS 600 is een permanent lid van de dubbele M-familie en terwijl de echte magie binnenin plaatsvindt, is het exterieur discreet aangepast om hem te scheiden van de normale Mercedes-Benz GLS. Beginnend aan de voorkant, heeft de grote SUV een glanzende nieuwe grille met verticale chromen strepen zoals ook al te zien op de facelift van de Maybach S-Klasse en de extra lange Pullman. Het chroomthema gaat verder op onder meer het onderste rooster en de sierlijsten. Daarnaast zijn er in totaal acht tweekleurige afwerkingen beschikbaar. Het zijprofiel onthult op maat gemaakte 22-inch lichtmetalen wielen, een 23-inch set zijn een optie. Achteraan loopt een chromen strip over de gehele breedte van de achterklep en loopt door op de spatborden, boven de achterlichten. Nog meer chroom is merkbaar aan de boven- en onderkant van de bumper, inclusief de dubbele uitlaat.

Voordat we naar binnen springen, moeten we de treeplanken vermelden. Deze zijn elektronisch uitschuifbaar, zijn 2,06 meter en zijn voorzien van een LED-strip waar een Maybach-embleem wordt geprojecteerd. Het is geen probleem als je wat extra gewicht met je meeneemt; de treeplanken kunnen een maximale belasting van 200 kilogram aan.

Als je eenmaal binnen bent, zul je merken dat de derde rij verdwenen is. Met Mercedes die dezelfde wielbasis van de standaard GLS aanhoudt moesten de achterste stoelen plaats maken voor meer ruimte. Achterpassagiers kunnen nu genieten van riante beenruimte en uitschuifbare stoelen. De bijrijdersstoel voorin kan naar voren worden verplaatst in een zogenaamde chauffeurspositie voor nóg meer beenruimte achterin.

De meest luxueuze versie van de Mercedes-Maybach GLS 600 biedt plaats aan slechts vier personen, maar er is ook een configuratie met vijf zitplaatsen beschikbaar. Goodies zoals geventileerde en verwarmde massagestoelen en een elektronisch panoramische zonnedak zijn standaard. Een koelkast met ruimte voor champagneflessen kan worden besteld voor het model met vier zitplaatsen voor als je echt all-in wilt gaan.

Het vermogen komt van een 4,0-liter V8 die 558 pk en 730 Nm koppel levert. 0 tot 100 km/h duurt 4,9 seconden en de topsnelheid is elektronisch afgeregeld op 250 km/h. Halverwege 2020 kun je de Mercedes-Maybach GLS 600 op de markt verwachten. Tegen welke Nederlandse prijs is nog onbekend.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.