Officieel: Mercedes-AMG GLE 63 S met 612 pk & 850 Nm!

Officieel: Mercedes-AMG GLE 63 S met 612 pk & 850 Nm!

De RS Q8, Audi’s allereerste high-performance SUV ooit, mocht maar kort genieten van de schijnwerpers, want hier is de nieuwe Mercedes-AMG GLE 63!

Voordat we de cijfers bespreken, laten we even de schoonheid van deze auto waarderen. Zeker, het is een SUV en het zal nooit de schoonheid hebben van een sportwagen, maar de GLE 63 ziet er stukken beter uit dan niet-AMG-versies van het model.

De meest opvallende aan de auto moet haast wel de voorbumper zijn, met dat grote front dat lijkt op een open haaienmond. Dit komt onder meer door het dubbele frame langs de randen, terwijl de Panamericana-grille een nieuw type Mercedes-badge naar voren duwt. Met gestroomlijnde achterlichten en een viervoudig uitlaatsysteem lijkt de GLE 63 op de een of andere manier op de Mercedes-AMG GT 63 en herinnert het ons ook beetje aan die oude de ML55 AMG waarmee deze AMG-SUV-reis is begonnen.

Dus hoe zit het met de motor? Nou, dit is alles wat je had kunnen verwachten en niets meer dan dat. Een 4,0-liter V8 met twee turbo’s levert een maximaal vermogen van 571 pk en 750 Nm koppel. Althans, als je kiest voor de GLE RS zónder S. Mét S krijg je te maken met 612 pk en 850 Nm koppel Deze laatst genoemde doet heeft een topsnelheid van 280 km/h en doet 0 tot 100 km/h in 3,8 seconden. Net zo snel als de Audi RS Q8 dus!

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.