Officieel: Lamborghini Essenza SCV12!

Officieel: Lamborghini Essenza SCV12!

De Essenza beschikt over de krachtigste atmosferische V12 die Lamborghini ooit heeft gebouwd.

De Lamborghini Essenza SCV12 is een limited-edition, track-only hypercar, uitgerust met de krachtigste atmosferische V12 ooit ontwikkeld door het iconische Italiaanse merk. Een directe afstammeling van auto’s zoals de Miura Jota en Diablo GTR. “De Essenza SCV12 vertegenwoordigt de puurste rijervaring die ons merk kan bieden, een technisch hoogstandje dat de onlosmakelijke link tussen onze auto’s en het asfalt van het circuit benadrukt”, aldus Stefano Domenicali, CEO en voorzitter van Automobili Lamborghini. Hij vervolt: “Lamborghini is een merk dat voortdurend naar de toekomst kijkt en op zoek is naar nieuwe uitdagingen, maar we vergeten nooit onze wortels en wie we zijn: Essenza SCV12 is de perfecte combinatie van onze onconventionele geest als fabrikant van supersportwagens en onze ware passie voor autosport.”

De Essenza SCV12 is exclusief gemaakt voor circuitgebruik, met technische oplossingen die zijn afgeleid uit de racewereld. De welbekende 6,5-liter V12 levert in dit geval maar liefst 830 pk dat in toom wordt gehouden door een nieuwe X-trac sequentiële zesversnellingsbak, die als een structureel element in het chassis is geplaatst. De Essenza SCV12 heeft een uitzonderlijke vermogen/gewichtsverhouding van 1,66 pk per kilogram. Dit dankzij de nieuwe generatie carbon fiber monocoque chassis dat geen interne rolkooi nodig heeft. Ondanks zijn afwezigheid is de Essenza SCV12 de eerste GT-auto die is ontwikkeld in overeenstemming met de veiligheidsregels van het FIA-prototype, een bewijs van de inherente sterkte van het koolstofvezelchassis.

Het vermogen wordt verzorgd door een nieuwe X-trac sequentiële zesversnellingsbak, die als een structureel element in het chassis is geplaatst. De Essenza SCV12 heeft een uitzonderlijke vermogen-gewichtsverhouding van 1,66 pk per kilogram dankzij het nieuwe generatie koolstofvezel monocoque chassis dat geen interne rolkooi nodig heeft. Ondanks zijn afwezigheid is de Essenza SCV12 de eerste GT-auto die is ontwikkeld in overeenstemming met de FIA veiligheidsregels, een bewijs van de inherente sterkte van het koolstofvezelchassis.

“Essenza SCV12 is de ultieme uitdrukking van de V12-motor met natuurlijke aanzuiging, het symbool van ons merk sinds 1963”, zegt Maurizio Reggiani, technisch directeur van Automobili Lamborghini. “Het is een project waarin we het streven naar technische perfectie hebben gecombineerd met verfijnde aerodynamica, futuristisch design en innovatieve oplossingen zoals de carbon monocoque zonder interne rolkooi. Het resultaat is een boeiende en compromisloze auto, geboren om te racen en om op het circuit de kenmerken te tonen die Lamborghini wereldwijd beroemd hebben gemaakt, wat unieke en speciale emoties garandeert voor zowel de bestuurder als de toeschouwers.”

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.