Officieel: Koenigsegg Gemera met 1724 pk & 3500 Nm!

Officieel: Koenigsegg Gemera met 1724 pk & 3500 Nm!

Is dit de snelste vierzitter ter wereld?

Dat de Autosalon van Genève niet doorgaat betekent niet dat er geen nieuwe auto’s onthuld worden. Nu deze niet doorgaat worden veel nieuwe modellen online onthuld. Zo ook Koenigsegg die hun eerste vierzitter presenteert: de Gemera. De megacar biedt plaats aan vier volwassenen en er is ook voldoende ruimte om hun bagage mee te nemen. Het is een hybride auto die, volgens zijn makers, “outperforms most two-seat megacars, both combustion and electric.”

Over de aandrijflijn gesproken, achter het fraaie design schuilt een 2,0-liter driecilinder met twee turbo’s, die Koenigsegg de Tiny Friendly Giant noemt. Deze wordt ondersteund door drie elektromotoren, één voor elk achterwiel en één van de vooras die rechtstreeks op de krukas van de verbrandingsmotor is gemonteerd. Het systeemvermogen ligt op 1724 pk en een koppel van 3500 Nm, wat voldoende zou moeten zijn om de megacar met vier zitplaatsen van 0 tot 100 km/h te katapulteren in 1,9 seconden. Bovendien zou de topsnelheid op 400 km/h liggen.

“Ultimate performance has belonged to the world of two-seaters with very limited luggage space – until now,” aldus Christian von Koenigsegg. “The Gemera is a completely new category of car where extreme megacar meets spacious interior and ultimate environmental consciousness. We call it a Mega-GT.”

Dankzij de 800-volt batterij kan de Gemera zo’n 50 kilometer puur elektrisch rijden. Nog indrukwekkender is dat hij snelheden tot 300 km/h kan behalen terwijl hij enkel op de elektromotoren rijdt. Alle kracht blijft controleerbaar dankzij vierwielbesturing, vierwielaandrijving en het koppelingssystemen op alle wielen.

Koenigsegg wil klanten ook imponeren met interessante interieurfuncties zoals de vier verwarmde en gekoelde bekerhouders, infotainmentdisplays, draadloze telefoonopladers, wifi-verbinding en een premium audiosysteem met 11 luidsprekers en meer.

Koenigsegg zal slechts 300 exemplaren bouwen. Tegen welke prijs is nog niet bekend.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.