Officieel: Dit is de Nissan Z Proto!

Officieel: Dit is de Nissan Z Proto!

De Nissan Z is terug! Dit is de opvolger van de Nissan 370Z.

De huidige Nissan 370Z bestaat al sinds 2009, wat redelijk oud is in autoland. Maar Nissan is eindelijk teruggekeerd naar de tekentafel en vandaag werpen we onze eerste blik op de langverwachte opvolger van de 370Z. De Nissan Z Proto is misschien nog niet te koop, de naam “Proto” betekent immers “prototype”), maar geeft wel een eerste indruk van wat je kunt verwachten van het productiemodel.

Veel van de details die je hier ziet zoals de retrostijl, het gemoderniseerde interieur en de V6 met dubbele turbocompressor zouden allemaal in het productiemodel moeten worden opgenomen wanneer de nieuwe Nissan Z uiteindelijk op de markt komt. De verwachting is dat de nieuwe sportwagen van Nissan ergens volgend jaar officieel in de verkoop zal gaan. Het slechte nieuws? Hij komt niet naar Nederland. Sterker nog, hij komt niet eens naar Europa.

Het hart van de Nissan Z Proto wordt gevormd door een V6 met dubbele turbo. Omdat dit nog steeds een concept is, blijven zaken als pk en vermogen nog even gissen. Maar dit is dezelfde motor die in diverse Infiniti’s en de Nissan Skyline te vinden en levert in die auto’s 406 pk en 474 Nm. Uiteraard wordt dit vermogen naar alle de achterwielen. De Nissan Z Proto moet leiden tot de nieuwe Nissan 400Z

Dergelijke cijfers zou een grote upgrade betekenen ten opzichte van de huidige 370Z, die 328 pk produceert. De nieuwe twin-turbo V6 van de Z Proto wordt gecombineerd met een handgeschakelde zesversnellingsbak. Nissan zegt dat er ook een automatische transmissie in ontwikkeling is.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.