Officieel: dit is de nieuwe Rolls-Royce Ghost

Officieel: dit is de nieuwe Rolls-Royce Ghost

Het instapmodel van Rolls-Royce was toe aan een nieuwe generatie.

Als je deze nieuwe Rolls-Royce Ghost ooit in het echt tegenkomt is het je vergeven als je hem aanzag voor het ‘oude’ model. Als Rolls-Royce’s meest succesvolle auto in de geschiedenis is de Ghost cruciaal voor de autofabrikant, dus hebben ontwerpers de succesformule slechts in geringe mate gewijzigd.

Ingenieurs kregen echter wel de vrije hand om de instapper te verbeteren en bij te werken. Hoewel het vorige model veel overeenkomsten had met de BMW 7-serie van de vorige generatie, rijdt de 2021 Ghost nu op de speciale Rolls-Royce Architecture of Luxury – een onderscheiding die wordt gedeeld met de Cullinan en de Phantom. Het omhulsel wat bij het vorige model duidelijk aanwezig was rondom de grille, is nu verdwenen. De grille staat nu op zichzelf en helemaal vooraan de neus. Mede hierdoor is de Spirit of Ecstasy verplaatst van bovenop de grille, naar op de motorkap. Verder zien we een nieuwe voorbumper en koplampen die doen denken aan die van de Phantom VIII.

Het zijprofiel van de 2021 Rolls-Royce Ghost verandert niet veel. Er is een “zwevende lijn” langs de onderkant van de auto die doet denken aan het ontwerp van de boot. De achtersteven van de auto neemt het leeuwendeel van de stijlwijzigingen op zich, met hoekige achterlichten en een zacht afgeronde kofferbak die ook weer doet denken aan de Phantom.

Nog steeds aangedreven door een V12, krijgt de nieuwe Ghost een exemplaar van 6,75-liter groot die 571 pk en 850 Nm koppel levert. Evenveel als voorheen, maar genoeg voor een 0 naar 100 km/h sprint van 4,8 seconden. Een Nederlandse prijs is helaas nog niet bekend.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.