Officieel: dit is de nieuwe Audi S3!

Officieel: dit is de nieuwe Audi S3!

Het was begin februari toen Audi een sneak preview gaf van de nieuwe S3 hatchback en sedan, en nu is het dynamische duo eindelijk officieel.

Het hart van beide S3-modellen is de beproefde 2,0-liter turbomotor met een gezonde 310 pk en 400 Nm koppel. Al dat vermogen wordt uitsluitend via een zeventraps S Tronic-transmissie naar de Quattro-vierwielaandrijving gestuurd. Ongeacht de carrosseriestijl waarvoor je kiest, is de 0 tot 100 km/h sprint in 4,8 seconden voltooid en halen beide modellen hun maximum snelheid bij een elektronisch begrensde 250 km/h.

Vergeleken met een normaal A3-model ligt de S-versie 15 millimeter dichter op de weg en rijdt hij standaard op 18-inch lichtmetalen velgen. Een optionele 19-inch set is verkrijgbaar, evenals de Matrix LED-koplampen met 15 afzonderlijke LED-segmenten. Klanten kunnen de nieuwe S3 hatchback en S3 sedan bestellen met een S Sport-ophanging die het comfort tijdens normaal rijden te verbeteren en de wendbaarheid bij het sneller rijden te vergroten.

Net zoals het geval is met het exterieur, vertegenwoordigt het interieur een subtiele upgrade ten opzichte van een A3. De meest voor de hand liggende verandering wordt gevormd door de sportstoelen die meer steun bieden. Die kleine hendel voor de versnellingen maakte zijn debuut op de gewone A3 en zien we hier uiteraard ook terug, terwijl het stuur met platte onderkant en geperforeerd leer exclusief is voor de S3. Standaard zal de Audi S3 verkrijgbaar zijn met een 10,25 inch digitaal instrumentenpaneel, met de luxere 12,3 inch Virtual Cockpit tegen meerprijs.

Je kunt de nieuwe S3 vanaf oktober in de showroom tegenkomen en tegen die tijd zullen pas de Nederlandse prijzen pas bekend zijn. In Duitsland kost de S3 hatcback minstens €46.302,0 terwijl de sedan met €47.179,0 iets duurder is.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.