Officieel: Dit is de Lamborghini SC20!

Officieel: Dit is de Lamborghini SC20!

Het is niet eens de eerste keer dat de razende V12 stier van de V12 zijn dak volledig heeft verloren!

De Lamborghini Aventador heeft zo’n lange levenscyclus achter de rug dat we de tel zijn kwijtgeraakt van het aantal derivaten dat de V12-razende stier sinds 2011 heeft gekregen. We herinneren ons een van de eersten – de Aventador J – een dakloze one-off van de beroemde supercar uit Sant’Agata Bolognese. De geest van de 700 pk sterke Aventador J leeft bijna negen jaar later nog altijd met de onthulling van de extreme Lamborghini SC20.

Gemaakt door Lamborghini Squadra Corse, is de SC20 een straatlegale auto, in tegenstelling tot de SCV12 die eerder dit jaar door hetzelfde team werd onthuld als een coupé voor enkel en alleen circuitgebruik. De nieuwe speedster uit Italië dient als een natuurlijke opvolger van de SC18 Alston, die de geschiedenis zal ingaan als Squadra Corse’s eerste machine die buiten de autosportwereld is ontwikkeld. Net als de SC18 Alston, is de atmosferische 6,5-liter motor afgeregeld op een monsterlijke 770 pk en 720 Nm koppel. Als deze cijfers bekend voorkomen, komt dat omdat ze perfect overeenkomen met die van de SVJ, de meest hardcore variant van de ‘gewone’ Aventador.

Je kunt zien dat de auto is ontworpen door Squadra Corse, aangezien de styling veel agressiever is in vergelijking met die van de Aventador J. Het gekke aerodynamische werk geeft de speedster een raceauto-vibe, en Lamborghini’s motorsportafdeling zegt dat ze niet alleen werden geïnspireerd door de J, maar ook de Diablo VT Roadster, Veneno Roadster en de op Gallardo gebaseerde Concept S.

De one-of Lamborghini SC20 heeft Sián-achtige achterlichten en een op maat gemaakte Bianco Fu hoofdkleur met Cepheus Blue-accenten; alles in opdracht van de mysterieuze koper. In de cabine is naked carbon fiber gebruikt, waar de ventilatieopeningen 3D-geprint zijn en de deurgrepen gemaakt zijn van massief aluminium. Meer carbon fiber vind je voor de schalen van de stoelen die zijn bekleed met leer en alcantara.

Hoewel er geen woord is gesproken over prijzen, kun je aannemen dat de SC20 een stuk duurder is dan een ‘gewone’ Aventador SVJ Roadster.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.