Officieel: de nieuwe BMW M3 en M4!

Officieel: de nieuwe BMW M3 en M4!

De iconische M-modellen van BMW slaan in 2021 een nieuwe weg in.

De BMW M3 en M4 zijn iconen, en ongetwijfeld twee van de belangrijkste performance auto’s in het portfolio van de Duitse autofabrikant. Maar de nieuwste iteraties zijn niet de performance modellen zoals je ze ooit kende – in positieve of negatieve zin. Zowel de ontwerpers als de ingenieurs namen een gedurfde nieuwe aanpak bij het creëren van de 2021 BMW M3 en M4, nu in de zesde generatie.

Het grootste gespreksonderwerp voor de nieuwe M3 en M4 zijn natuurlijk die enorme dubbele nierroosters die vooraan en in het midden zijn gestut. Maar achter die controversiële snuit schuilt een nieuwe zescilinder-in-lijn met dubbele turbocompressor die tot 510 pk en 650 Nm koppel kan produceren in het Competition-model. De ‘gewone’ M3 en M4 zetten 480 pk en 550 Nm koppel op de weg. De 0 naar 100 km/h sprinttijd bedraagt voor beide modellen ongeveer 4,2 seconden en 0 naar 200 km/h neemt 13,7 seconden in beslag. Voor de M3 en M4 Competition komen deze cijfers uit op 3,9 en 12,5 seconden. In combinatie met een vernieuwd interieurontwerp – compleet met gloednieuwe en super sportieve sportkuipstoelen – en heel veel nieuwe technologie, beloven de nieuwe M3 en M4 meer te zijn dan alleen polariserende silhouetten. De grote nieren sluiten zich aan bij de agressieve volledige LED-koplampen en een grote ventilatieopening aan de onderkant van de bumper.

Nieuwe kleuropties zijn onder meer Isle of Man Green metallic lak op de hier bovenaan afgebeelde M3, evenals Sao Paolo Yellow op de M4. Maar kopers kunnen ook kiezen uit andere tinten zoals Alpine White, Black Sapphire, Brooklyn Grey, Oxide Grey, Portimao Blue, Toronto Red, Tanzanite Blue II, Individual Dravit Grey, Individual Frozen Brilliant White en Individual Frozen Portimao Blue.

De M3 en M4 komen pas volgend jaar op de markt, het is dus nog even wachten op de Nederlandse prijzen.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.