Officieel: Audi E-Tron Sportback!

Officieel: Audi E-Tron Sportback!

Het schuine Sportback-dak voegt een paar extra kilometers toe aan het totale bereik van de Audi E-Tron!

Wanneer je de nieuwe Audi E-Tron Sportback op de weg tegenkomt, herken je er wellicht niet direct de eerste elektrische SUV Coupé van Audi in. Net als zijn conventionele voorganger in SUV-stijl pronkt de nieuwe Sportback niet met zijn EV-levensstijl. De Sportback komt beschikbaar in de uitvoeringen 55 quattro en 50 quattro, hetzelfde als bij de reguliere E-Tron. De 55 quattro levert een vermogen van 361 pk, heeft maximaal 561 Nm koppel en een actieradius van 446 kilometer. De 50 quattro moet het doen met 313 pk, 540 Nm en een actieradius van 347 kilometer.

Vanwege de vorm van de auto kun je verwachten dat je in de Sportback meer afstand aflegt dan in de standaard E-Tron, in beide uitvoeringen scheelt het zo’n 50 kilometer. Audi zegt dat de hellende daklijn efficiënter is en op zichzelf al zorgt voor een extra bereik van 10 kilometer. De soepelere luchtstroom gaat echter wel ten koste van de passagiers achterin, aangezien de hoofdruimte met 2,2 centimeter is afgenomen. De totale bagageruimte voor de Sportback is ook iets minder ten opzichte van de standaard E-Tron, maar je krijgt nog steeds een kofferbakinhoud van 615 liter.

0 tot 100 km/h doet de Audi E-Tron Sportback 55 quattro in 5,7 seconden wanneer de boost-modus wordt gebruikt. In dat geval ligt het vermogen tijdelijk op 408 pk en 664 Nm aan koppel. De 50 quattro doet 6,8 seconden over het zelfde 0 tot 100 km/h sprintje en heeft geen boost-modus.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.