Officieel: Alpina D3 S met 730 Nm koppel!

Officieel: Alpina D3 S met 730 Nm koppel!

Alpina onthulde de nieuwe B3 in oktober 2019 en nu wordt het assortiment van de 3-serie uitgebreid met de diesel-tegenhanger!

Maak kennis met de Alpina D3 S, een krachtige kijk op het diesel recept dat boven BMW’s eigen M340d is geplaatst. Het brengt de zescilinder 3,0-liter motor naar een respectabele 350 pk en een enorm koppel van 730 Nm, een toename van 15 pk en 30 Nm ten opzichte van de M340d. Qua prestaties is er wel iets geks op te merken; de Alpina D3 S doet 0 tot 100 km/h in 4,6 seconden in het geval van de sedan en in 4,8 seconden voor de iets zwaardere station. Het interessante is dat dit dezelfde cijfers zijn die BMW heeft gepubliceerd voor de eigen M340d.

Met het volledige koppel beschikbaar bij een laag toerental van 1.750 tpm, werd de Alpina D3 S ontworpen om snelwegen te verslinden en moeiteloos kilometers te maken. Het is het eerste model van Alpina dat de mild-hybride technologie van BMW omarmt, die naast een nog lager brandstofverbruik ook een extra boost biedt bij lage toerentallen en tegelijkertijd de gasrespons verbetert. Alpina heeft de transmissiesoftware van de versnellingsbak aangepast om het extra vermogen aan te kunnen en tegelijkertijd snellere schakeltijden te bieden.

De D3 S heeft het remsysteem overgenomen van de grotere B5 Bi-Turbo, terwijl het de subtiele stylingupgrades heeft gekregen waar Alpina-modellen bekend om staan. De auto rijdt standaard op 19-inch wielen, maar kan worden besteld met een optionele 20-inch set met het tijdloze 20-spaaks ontwerp en een gewichtsvermindering van in totaal 14 kilogram.

Alpina neemt in Duitsland al bestellingen aan en zal in november starten met de eerste levering aan klanten. In Duitsland begint de sedan bij €70.500, terwijl de station begint bij €71.900,-.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.