Officieel: 2018 Brabham BT62

Officieel: 2018 Brabham BT62

Brabham is terug! En wel met een brok aan vermogen: 710 pk en 667 Nm koppel.

Dat vermogen wordt geproduceerd door een turboloze 5,4-liter V8. De BT62 is een zogenoemde ‘track only’ auto en wordt beperkt tot 70 exemplaren als een knipoog naar zeven decennia geschiedenis. De eerste 35 auto’s zullen kleurenschema’s bevatten die door Jack Brabham werden gebruikt in de race-winnende wagens van zijn team. De BT62 geeft 972 kilogram aan op de weegschaal (droog) en produceert meer dan 1.200 kilogram aan downforce dankzij over-the-top aerodynamische foefjes. Bovendien is er veelvuldig gebruik gemaakt van koolstofvezels en koolstof met kevlar, wat de auto ook nog eens extra stijf maakt.

Een paar racestoelen, een digitaal instrumentenpaneel en enkele patches van alcantara is alles wat het interieur te bieden heeft, evenals een stuurwiel in carbonvezel met knoppen en schakelaars die meer met autosport te maken hebben dan met straatauto’s. Eigenlijk het enige dat nog ontbreekt zijn de lusjes om de deuren te openen; dit gebeurt nu ‘gewoon’ met deurgrepen.

Jack Brabham is overleden in 2014, maar de legende van de Australische coureur leeft voort via de BT62. Jack is nog steeds de enige coureur die een Grand Prix-kampioenschap heeft gewonnen (Formule 1-seizoen 1966) in een auto ontwerp van eigen hand.

Wil je raden wat de prijs is van zo’n 2018 Brabham BT62? 1 miljoen Britse ponden! Wat een geld.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.