Nio EP9
Nieuws

[Video] De Nio EP9 EV is de snelste elektrische auto ter wereld

We zijn er de afgelopen dagen al compleet mee doodgegooid, maar ook wij kunnen deze mijlpaal niet achterwege laten: er is een nieuwe, snelste, elektrische auto op aarde.

Hoewel cijfers een overweldigende eerste indruk kunnen achterlaten, moeten de werkelijke prestaties er dan ook wel zijn. Natuurlijk, met 1360 pk en 1480 Nm koppel laten ze weinig ruimte voor twijfel, maar met die logica zou een Top Fuel Dragster het in ook elke situatie moeten winnen van een Formule 1 auto. Gelukkig weten wij wel beter.

Dit is dan ook de reden dat NextEV hun nieuwste paradepaard het op liet nemen tegen de Nürburgring. En ja, daar ga je het niet alleen redden met rechte-lijn-snelheid. Toegegeven, de prestaties zijn zeker van buitenaardse proporties; met 2,7 seconden zit je al aan de 100 km/h, terwijl je nog geen 4,5 seconden later de 200 km/h voorbij stormt.

Downforce is echter nog belangrijker op het meest iconische circuit ooit. De Nordschleife eist neerwaartse druk. En dit is precies waar NextEV hun focus op heeft gelegd om dergelijke records te verpulveren. Zo claimen ze op hun website, dat de Nio EP9 twee keer zoveel downforce heeft als een Formule 1 wagen. Daarnaast schetsen ze een bereik van zo’n 430km op een volle “tank”. Zelf denk ik dat de batterijen ver leeg zijn na een rondje op de Ring, maar goed. Zouden je accu’s nou leeg zijn na een potje trappen, dan kan je deze binnen een minuutje of 10 vervangen door een stel verse. Of je gooit ze drie kwartier aan wat stroom, en dan zijn ze alweer vol.

Eén ding staat vast, het Ringrecord voor EV’s is verbroken. Op deze manier heeft de Chinese zakenman William Li alvast een keiharde hak in de grond gezet. Met een tijd van 7 minuten en 5 seconden zijn ze ongeveer 15 seconden sneller dan de concurrentie voorheen was. Take that. De “Groene Hel” was die dag nog nét een beetje groener. Dit zal vast niet het laatste zijn wat we van ze gaan horen. Ik ben in ieder geval benieuwd.

Nio EP9

Nio EP9

Wist als klein kind al dat hij betaald wilde worden om in auto's rond te tuffen. Tegenwoordig gebeurt dat ook, soort van. Heeft naast schrijven en autorijden een ongezonde obsessie voor sushi en hip-hop.

2 Comments

  • […] Doet het nog een belletje rinkelen? Ik hoop van wel, want het zal niet lang meer duren tot de Amerikaanse start-up Nio voor goed in ons geheugen staat gegrift. Start-ups doen graag torenhoge beloftes aan het publiek om meer bekendheid te vergaren, maar niet elk bedrijfje zet ook werkelijk daad bij woord. Na verschillende spierbalvertoningen, waaronder een ronderecord voor elektrische wagens op de Nürburgring, gecombineerd met een berg buitenaardse prestaties, begint het er langzaam maar zeker op te lijken dat de Nio EP9 de ‘real deal’ is. […]

  • […] niet! Je las immers afgelopen November al over deze razendsnelle Nio EP9 en weet exact wat hij wel en niet kan! Zo wordt er bijvoorbeeld […]

Comments are closed.