Nieuwe VW Golf R wordt krachtigste Golf ooit

Nieuwe VW Golf R wordt krachtigste Golf ooit

Krachtiger, dynamischer en efficiënter dan zijn voorganger.

Eerder deze week zagen we nog een prototype van de nieuwe Volkswagen Golf R op de Nürburgring en vandaag heeft de in Wolfsburg gevestigde fabrikant de eerste officiële teaser van de vernieuwde hot hatch uitgebracht. Het wordt de krachtigste Golf in de geschiedenis van de bestseller van het merk genoemd. Op 4 november van dit jaar zal het model volledig onthuld worden.

Volkswagen gaat nog niet diep in op technische details van de nieuwe Golf R, maar zegt dat hij “more powerful, more dynamic, more efficient, more closely integrated, more digital” is dan zijn voorganger. Het hoogtepunt van de aandrijflijn is de nieuwe vierwielaandrijving met selectieve koppelregeling op de achteras. Het maakt gebruik van een geavanceerd systeem dat samenwerkt met een elektronisch sperdifferentieel en adaptieve chassiscontrole.

Zoals verwacht wordt het vermogen geleverd door de krachtigste iteratie van de 2.0-liter turbomotor. De motor profiteert van nieuwe technologieën en hoewel er nog geen officieel statement is gegeven over het vermogen van de viercilinder, zal de motor minstens 330 pk leveren. Voor zover we tot nu toe weten, zal de hot hatch worden aangeboden met een keuze tussen een handgeschakelde zesversnellingsbak of een zeventrapsautomaat met dubbele koppeling.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.