Nieuwe VW Golf GTI krijgt vintage look!

Nieuwe VW Golf GTI krijgt vintage look!

Niet echt natuurlijk, maar in een weergave van de Russische website Kolesa.ru.

Verzamelaars zeggen dat de Mk1 Golf GTI het beste van het beste is, maar voor duizenden tieners die net in de auto stappen, gaat er niets boven de Golf GTI van de 7e generatie. De Golf 8 is daarentegen saai en fantasieloos en de GTI? Bij de 8e generatie voelt het alsof de hot hatch aan een depressie lijdt.

Dan deze “Vintage Golf 8 GTI.” Zoals gezegd is dit een weergave van de Russische website Kolesa.ru, die het model terugbrengt als driedeurs variant en ook vier ronde koplampen herintroduceert. Het idee is gebaseerd op een vrij oud gerucht. Meer dan een jaar geleden spraken Duitse fora over een intern project van Volkswagen, de Golf Light. Het zou retro-styling krijgen, eenvoudige functies en dat voor een betaalbare prijs.

De hatchback zou starten vanaf ongeveer €12.000 en alleen worden aangeboden met de 1.0 en 1.5 TSI. De AWD- en DSG-opties van de reguliere Golf zouden ook worden weggelaten. Het moge duidelijk zijn dat het project nooit de definitieve goedkeuring heeft gekregen.

De weergave van Kolesa is niet alleen een door de Golf Mk2 geïnspireerd ontwerp, maar ook een GTI. Ook al weten we dat de auto niet bestaat, vragen wij ons toch af wat de Vintage Golf zou aandrijven. De Mk2 GTI kreeg aanvankelijk een 1.8-liter met 107 pk, maar helaas wordt die motor niet meer door Volkswagen aangeboden.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.