Nieuwe Volkswagen Golf 8 heeft een serieus veiligheidsprobleem

Nieuwe Volkswagen Golf 8 heeft een serieus veiligheidsprobleem

24 oktober trok Volkswagen het doek van de nieuwe Golf Mk8. Historisch gezien is de Golf een van de best verkochte modellen van Volkswagen, dus het is belangrijk dat de hatchback op alle vlakken voldoet aan de hoge veiligheidsnormen.

Euro NCAP heeft de nieuwe Volkswagen Golf gecrasht en getest en daarbij de hatchback een 5-sterren beoordeling toegekend. De nieuwe Golf 8 scoorde op alle punten hoog, waaronder een score van 95% voor de bescherming van volwassenen en 89% voor de bescherming van kinderen. Bescherming van voetgangers en fietsers werd beoordeeld met 76% en veiligheidshulp werd beoordeeld met 78%. Standaard is de 2020 Volkswagen Golf uitgerust met lane-assist en front-assist die het verkeer voor de auto monitort met behulp van een radarsensor en een camera aan de voorkant.

Ondanks dat de auto een 5-sterren beoordeling heeft gekregen, heeft de Volkswagen Golf Mk8 een alarmerend veiligheidsprobleem die ontdekt is tijdens de crashtest van Euro NCAP. Terwijl het passagierscompartiment ‘stabiel’ bleef in de frontale test, ging er een achterportier open tijdens de test van de zijkant. Dit vergroot uiteraard het risico dat een eventuele achterpassagier bij een ongeval uit de auto wordt geworpen.

“Door openings during a crash are penalized in Euro NCAP since the start as they represent a critical ejection risk to occupants. Door openings are rare nowadays and it is important that VW is committed to finding the root cause”, aldus Michiel van Ratingen, secretary-general van Euro NCAP.

In antwoord op de test van Euro NCAP zegt Volkswagen dat de Golf Mk8 typegoedkeuring heeft met een standaard automatische deurvergrendeling en gelooft dat dit zou moeten voorkomen dat het portier opengaat bij echte ongevallen. De Duitse autofabrikant onderzoekt echter nog steeds wat de oorzaak was van het openen van de deur, omdat dit nog niet eerder is gezien bij het testen van eerdere types Volkswagen Golf.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.