Dit wordt de nieuwe Volkswagen Golf 8 GTI!

Dit wordt de nieuwe Volkswagen Golf 8 GTI!

Of nee, toch niet.

Eind november wisten de zogenoemde spy-fotografen de volgende generatie Volkswagen Golf GTI zónder camouflage vast te leggen. Terwijl de vastgelegde auto goed laat zien wat we van de hot hatch kunnen verwachten, verbergt het nog steeds de kleine details die het verschil maken met de reguliere Golf 8. Motor1.com besloot de spionagefoto’s als basis te nemen en een eventuele nieuwe Golf 8 GTI te schetsen.

Zij zien de Golf 8 GTI met een agressievere voorbumper waar twee C-vormige diffusers lucht naar het onderste rooster leiden. Daarboven verbindt een dunne rode strook de LED-koplampen en het GTI-logo is zoals gewoonlijk aan de passagierszijde geplaatst.

De meest voor de hand liggende upgrade van het exterieur is de set van 19-inch volledig zwarte wielen waarachter rode Brembo-remklauwen schuilgaan. Zwarte spiegelkappen, bredere side skirts en GTI-badges net achter de voorste wielkasten ronden de visuele aanpassingen af. Het is een enorm cliché om je erop te wijzen dat de nieuwe Golf eruitziet als een iets modernere versie van zijn voorganger, terwijl er eigenlijk veel meer aan de hand is. Het is natuurlijk niet gek dat Volkswagen vasthoudt aan een design dat blijkbaar werkt; vorig jaar werden er maar liefst 445.303 exemplaren verkocht in Europa. De grootste veranderingen voor de nieuwe Golf zijn echter te vinden in het interieur, dat helemaal op de schop is gegaan. Een digitaal instrumentenpaneel en touchscreen-display domineren de cockpit en de versnellingsknop voor de DSG automaat is ook mooi in zijn eenvoud. De wereldpremière voor de Golf 8 onthulde geen enkel detail over de GTI en R, twee varianten die de anders zo gewone Golf tot een genot voor de liefhebber verheffen.

Er is inmiddels wel bevestigd dat de nieuwe GTI voorlopig niet op een hybride aandrijving zal overstappen en voor nu zal blijven vertrouwen op een 2,0-liter turbomotor. Volgens voorlopige informatie zal het blok worden aangeboden met 255 pk en met 295 pk. De krachtigere variant is gereserveerd voor de GTI TCR die de GTI Performance zal vervangen.

Via Motor1.com

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.