Nieuw-Zeelander stapt uit tijdens burn-out, klimt op het dak

Nieuw-Zeelander stapt uit tijdens burn-out, klimt op het dak

Een spectaculaire seizoensafsluiter in Australië

Foto: © Supercars Championship / Media

Dit weekend kon de autoliefhebber genieten van race 34 in het Australische Supercars Championship, gehouden op het stratencircuit in Adelaide. Naast het bizarre slot met een twintigjarige racewinnaar – Broc Feeny – die voor het eerst meedeed, was het ook de seizoensafsluiter. Voor het team van Holden betekende dit zelfs de allerlaatste race ooit. Het Australische automerk, met moederbedrijf General Motors destijds gelinkt aan Opel, moest in 2020 helaas haar fabrieken sluiten.

Spectaculaire seizoensafsluiter

Shane van Gisbergen reed afgelopen weekend in zo’n Holden – wat we kunnen vergelijken met de Insignia – naar een tegenvallende zevende plaats. Maar met dit resultaat kon hij wel een derde kampioenschap achter zijn naam zetten.

Een prachtige bokaal wachtte hem op bij de finish-lijn, en deze werd dan ook op spectaculaire wijze opgehaald door de 33-jarige Nieuw-Zeelander. Geen donuts zoals we gewend zijn van de Formule 1, maar met een meterslange burn-out.

Van Gisbergen ‘parkeert’ rokende auto in de muur

De drievoudig kampioen wil zelf ook van het spektakel genieten, en stapt daarom tijdens zijn burn-out uit. Nadat hij de Holden met de neus tegen het muurtje zet, klimt hij uit de wagen om vervolgens op het dak juichend zijn overwinning te vieren. Terwijl de achterwielen een ‘rookshow’ geven, rent Van Gisbergen naar het tafeltje met de bokaal. Hij stapt de auto weer in om nog eens het gaspedaal in te trappen totdat de banden het begeven.

Zelf ook proberen? De oplettende kijker ziet meteen hoe het trucje werkt. We merken op dat Van Gisbergen nog maar één (race)schoen draagt tijdens zijn sprintje naar de bokaal – de andere zit op het gaspedaal geklemd. Een iconisch moment voor de kampioen, maar vooral voor de racegeschiedenis van Holden.

Bekijk de video hieronder.

Bron: © Supercars / YouTube

Laurits van den Broek

Laurits heeft een passie voor auto's en met name de snelle auto's van Lamborghini. Alleen jammer dat hij dagelijks met een Tesla Model 3 Performance (dat dan wel) naar werk gaat.