Nederlanders gaan weer 130 km/h rijden?!

Nederlanders gaan weer 130 km/h rijden?!

100 kilometer per uur te langzaam? Je bent niet de enige en er is een grote kans dat het geliefde 130 kilometer per uur rijden, terug komt!

De verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen werd in maart vorig jaar ingevoerd om de stikstofuitstoot terug te dringen. Uiteindelijk bleek dit verschil fors mee te vallen. Toch blijft de maximumsnelheid op 100 kilometer per uur hangen, met een uitloop naar 130 kilometer per uur voor de rustige uren.

Het standpunt van de VVD destijds? “Het liefst willen we ook overdag weer 130 rijden, maar dat kan pas als de stikstofuitstoot voldoende is teruggebracht. Tot die tijd is de lagere maximumsnelheid nodig om bijvoorbeeld het bouwen van huizen te kunnen laten doorgaan”.

Van de weggebruiker boven de 18 jaar schijnt 41 procent het eens te zijn met de huidige maximumsnelheid, 100 kilometer per uur wordt prima gevonden, lekker rustig en die paar minuten eerder aankomen is het hard rijden niet waard, wordt als argument gegeven. Iets meer dan de helft wil overdag echter harder rijden. 9 procent zou graag naar een tussen oplossing, 110 kilometer, per uur gaan. 24 procent geeft de voorkeur aan 120 en 15 procent aan 130 kilometer per uur. 

Mocht je in de berekening nog een paar procent missen, dat klopt. De overige 3 procent wil een maximumsnelheid van meer dan 130 kilometer per uur of helemaal geen maximumsnelheid, zoals bekend van onze oosterburen. Daarnaast is er ook een groep (2,8 procent) die van mening is dat de maximumsnelheid zelfs nog meer naar beneden moet, naar 90 kilometer per uur.

Wij zijn vooral heel benieuwd wat de echte autoliefhebber zou willen zien. Je kan je mening delen onder de Facebook post!

Thomas Heule