Na 12 jaar eindelijk volledig vernieuwd: De Aston Martin Vantage

Na 12 jaar eindelijk volledig vernieuwd: De Aston Martin Vantage

Al sinds 2005 draaide de Aston Martin Vantage mee, tijd voor vernieuwing dus!

En met wat voor een vernieuwing komen de Britten op de proppen. Geen atmosferische V8 meer. Nee, een 4 liter twin-turbo V8 uit de stallen van AMG in het vooronder. Vermogen? 510 pk en 685 Nm. De achterwielaangedreven Engelsman wil in 3,6 seconden naar de 100 en bij 315 km/h vindt de naald van de kilometerteller het wel genoeg geweest.

Maar dit is nog maar voorspel als je dieper op de auto ingaat. Aston Martin heeft de gewoonte om lang te teren op de bestaande technologieën en ontwerpen, maar voor de nieuwe Vantage werd vrijwel al het bestaande werk van tafel geveegd. Van de aandrijving tot het chassis en de aerodynamica, alles is nieuw. Wat betreft de aerodynamica is bij het ontwerpen van de daklijn stiekem een beetje afgekeken bij de Jaguar F-Type, maar dat mag. Want waren de Aston Martin’s van de vorige generatie vooral elegant, deze auto oogt ook sportief en durft de aandacht te trekken, zonder overdadig te zijn.

Maar ik hoor je denken ‘De aandacht trekken zonder overdadig te zijn, kan dat?’ Het antwoord is: ‘Ja’. Want stel je neemt de auto in de rustige grijze kleur zoals op de foto te zien is, laten we dan de front splitter als voorbeeld nemen. Deze is aerodynamisch verantwoord en laat op een subtiele manier weten dat hij er is, maar het is niet schreeuwerig zoals bijvoorbeeld een uitbouwkit van Liberty Walk, Notivec of een andere tuner. Om af te sluiten met het interieur, hier kan het elegante karakter plaats maken voor sportiviteit. Contrasterende stiksels, dashboard delen in kleur en een gevlakt stuur. De Vantage is volledig naar eigen wens te speccen, maar wetende dat deze sportiviteit tot de mogelijkheden behoort, maakt het de auto aantrekkelijker voor een bredere doelgroep dan voorheen.

En voor de raceliefhebbers, Aston Martin gaat nog een Vantage voor het WEC-kampioenschap onthullen…

Tim Kanters

Van jongs af aan gek van alles wat met auto’s te maken heeft. De passie is nog steeds hetzelfde, enkel zijn de auto’s groter geworden. Neemt jullie mee in zijn beleving en schrijft over het laatste autonieuws, evenementen en meer.