‘Motorrijder mag niet naar voren rijden bij stoplicht’, stelt rechter

‘Motorrijder mag niet naar voren rijden bij stoplicht’, stelt rechter

Voortaan sluit je als motorrijder gewoon achteraan

Foto: © Zero Motorcycle

Je ziet het wellicht eens gebeuren: een motorrijder probeert bij een stoplicht er nog even tussendoor te glippen. Hoewel het frustrerend kan zijn als automobilist, lijkt het geen groot probleem. Toch mag het niet, zo luidde een uitspraak in de rechtbank. Dit meldt de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV). Een boete van 240 euro werd uitgedeeld aan een motorrijder, die in Goes vooraan ging staan bij het stoplicht.

Die boete kreeg de motorrijder drie jaar geleden al. Destijds oordeelde de agent dat de man ‘op het kruispunt niet de richting volgde die de voorsorteerstrook aangeeft’. De agent wist niet of de bestuurder linksaf wilde of tussen de twee stroken voor rechtdoor reed. De boze motorrijder stapte uit onvrede naar de rechter.

Vooraan gaan staan bij het stoplicht mag niet

En daar volgt nu het oordeel op. Volgens de advocaat reed zijn de man naar voren voor de veiligheid. Als motor ben je immers een stuk kwetsbaarder voor het verkeer. Dit was echter geen geldige reden volgens de rechter, en verklaarde de boete dan ook terecht. In zijn uitspraak benoemde hij nog wel dat het toegestaan is om op de snelweg tussen stilstaande auto’s te rijden.

Stijn Dekker

Stijn is al 24 jaar gepassioneerd over auto's. Van een Jaguar E-type tot een Hyundai i20n en alles daar tussen!