Minister: appen achter het stuur = 2 jaar celstraf

Minister: appen achter het stuur = 2 jaar celstraf

De minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus, komt met een wetsvoorstel waarin hij voor eens en altijd korte metten maakt met roekeloos rijgedrag. Zou stelt hij dat het gebruik van de mobiele telefoon in de auto, moet kunnen worden bestraf met maximaal 2 jaar celstraf.

Dit kan met het wetsvoorstel zelfs oplopen tot wel 6 jaar celstraf wanneer blijkt dat bij een dodelijk ongeval, het gebruik van de mobiele telefoon een rol heeft gespeeld. Ook ander ‘zeer gevaarlijk rijgedrag’ zoals het opzettelijk door rood rijden of de maximumsnelheid overschrijden moet flink zwaarder worden bestraft, aldus Grapperhaus.

“De grote gevolgen die verkeersongevallen kunnen hebben voor slachtoffers en nabestaanden vragen hierom. Maar ook wanneer ernstige overtredingen met grote risico’s voor de verkeersveiligheid zonder gevolgen blijven, moeten we daartegen krachtig kunnen optreden.”

Door toeval of geluk zijn er gelukkig vaak geen slachtoffers te betreuren, maar het rijgedrag heeft andere weggebruikers wel ernstig in gevaar gebracht en dat is vindt de minister onacceptabel. De maximale straf voor gevaarlijk rijden gaat van twee naar zes maanden celstraf, ook in gevallen zonder letsel of schade. Dat is nodig om automobilisten steviger aan te pakken die een gevaar op de weg veroorzaken.

Verder staat in het wetsvoorstel dat de strafmaxima voor verkeersdelicten als rijden onder invloed, doorrijden na een ongeval en rijden zonder (geldig) rijbewijs omhoog gaan van drie maanden gevangenisstraf naar een jaar. Het wetsvoorstel is deze week voor advies naar verschillende instanties gestuurd, waaronder het Openbaar Ministerie, de Raad voor de rechtspraak en het Fonds Slachtofferhulp.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.