Minder verkeersboetes in 2022: dit is de échte reden

Minder verkeersboetes in 2022: dit is de échte reden

En het is niet alleen dankzij dat piepende kastje op het dashboard.

Verkeersboetes, minder, 2022, flitser, overheid, automobilisten, snelheid, opmerkelijk, reden

Het kan soms best lastig zijn om onder de snelheidslimiet te rijden. Niet per se omdat je het maximale vermogen van je nieuwe bak wilt ervaren, maar omdat het simpelweg voelt alsof je altijd 10 km/u te langzaam rijdt. Je hoort dan ook geregeld mensen de wegen in Duitsland prijzen voor hun ‘vrije regelgeving’.

Diezelfde mensen geven de schuld vaak maar aan de politie. “Waarom staat er nou weer zo’n agent met lasergun achter de boom?“. Maar wat blijkt: we gedragen ons eigenlijk best goed op de weg. We zijn afgelopen jaar zelfs minder hard gaan rijden.

Tientallen miljoenen minder

Dat concluderen we in ieder geval uit de Najaarsnota, die gisteren gepresenteerd werd. De verkeersboetes zijn namelijk sterk gedaald. Het Rijk haalt zo een flinke 86 miljoen euro minder op bij Nederlandse automobilisten.

Hoe is dit te verklaren?

Er zijn meerdere redenen voor de lagere inkomsten uit verkeersboetes. En natuurlijk heeft de corona(pandemie) een rol gespeeld. We zijn toen namelijk minder gaan rijden. Iets recenter zijn de stijgende brandstofprijzen in Nederland. Ook dit heeft mensen meer op de fiets of het openbaar vervoer gekregen.

Misschien niet benoemd in de nota is het piepende ‘flitser-apparaatje’. Steeds meer zien we het verschijnen op de dashboards van automobilisten. Of het nou echt een rol heeft gespeeld in de tegenvallende boetegelden, is natuurlijk niet te zeggen.

Bron: © NOS

Stijn Dekker

Stijn is al 24 jaar gepassioneerd over auto's. Van een Jaguar E-type tot een Hyundai i20n en alles daar tussen!