MICHELIN meets BMW M Driving Experience

MICHELIN meets BMW M Driving Experience

Vrijdag 26 april waren wij van Hartvoorautos.nl uitgenodigd door Michelin Benelux om deel te nemen aan de BMW Driving Experience van Slotemakers Anti-Slipschool. In het kort gezegd: lekker een dag spelen met de BMW M5 F10!

Michelin Driving Event - www.hartvoorautos.nl

Reden voor Michelin Benelux om ons uit te nodigen was de presentatie van de nieuwe Michelin Pilot Super Sport, welke op verschillende punten is verbeterd. Deze band zit onder de echte super sportwagens zoals de Bugatti Veyron. Ook onder de M5 F10 liggen deze banden en Slotemakers had daarom ook een 6-tal BMW M5 F10 + instructeurs klaar gezet voor ons. Het eerste op het programma: twee uur lang rijden op de openbare weg!

Michelin Driving Event - www.hartvoorautos.nl

Na de twee uur durende rit door een prachtig landschap met een mooie dynamiek wat voor wisselende instellingen van de M5 zorgde, keerden we terug in Zandvoort. Na een korte break was het tijd voor het volgende onderdeel; de slalom en de halve cirkel. Beide onderdelen bevonden zich op een natte ”slip” baan, waardoor de auto sneller glijdt dan onder normale omstandigheden. In eerste instantie waren alle zaken zoals DTC en DSC ingeschakeld, na een aantal rondes werden ook deze uitgeschakeld. Hierdoor merkte je dat de auto nog sneller glijdt maar dat hij ook onder controle te houden valt. Ook op de halve cirkel was het nu mogelijk om mooi te driften en dit lukte de meesten dan ook aardig goed!

Michelin Driving Event - www.hartvoorautos.nl

Michelin Driving Event - www.hartvoorautos.nl

Michelin Driving Event - www.hartvoorautos.nl

Michelin Driving Event - www.hartvoorautos.nl

Over de Michelin Pilot Super Sport
De Michelin Pilot Super Sport werd ontworpen met de recentste digitale simulatiesoftware die wordt gebruikt in de luchtvaart en de auto-industrie. Dankzij deze toptechnologieën worden de krachten en temperaturen gelijkmatiger verdeeld in het contactvlak. In bochten verandert de vorm van het contactvlak maar de hoeveelheid rubber in contact met de weg vermindert niet. Dit betekent dus dat je ten alle tijden volle grip hebt, of je nu voluit accelereert of juist een bocht induikt. Dankzij verschillende technologieën, toepassingen en materiaalkeuze is de band in allerlei opzichten verbeterd. Dit is mooi te zien in de volgende grafiek.

Michelin Pilot Super Sport - www.hartvoorautos.nl

Na een ongeveer twee uur gespeeld te hebben met de M5, en gevoeld hoe deze reageert in bepaalde situaties, was het nu tijd voor het onderdeel waar iedereen op gewacht had: het circuit van Zandvoort op! Een 5-tal BMW’s uit de 1-serie werden meegenomen richting het circuit en daarnaast twee BMW M5’s. Omdat niet iedereen bekend is met de regels tijdens het rijden op het circuit, kreeg de groep een korte briefing. Toen was het tijd om het circuit te verkennen met de 1-series en rondes te gaan rijden om de inmiddels natte baan. Na een aantal rondjes glibberen en glijden (onder de 1-series zaten slechte banden!) mochten de eerste twee rijders achter het stuur stappen van de M5’s om een ronde te gaan knallen! Om hier en daar wat veiligheid in te bouwen waren er een aantal extra chicanes neergezet op het circuit.

Toen iedereen aan de beurt was geweest en een aantal rondes had gereden, werd het tijd voor de instructeurs om te laten zien hoe je echt met een BMW M5 F10 over Zandvoort heen te vliegen! De extra chicanes werden verwijderd en om de beurt mochten er weer mensen instappen. Hoe dat er aan toe ging zie je in onderstaande video!

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.