Miami Car Auction: meer dan 50 miljoen aan eyecatchers

Miami Car Auction: meer dan 50 miljoen aan eyecatchers

We geven je 3 miljoen. Op welke auto plaats je een bod?

Het blijft leuk om te doen; met fictief geld op zoek naar je droomauto. Dat vinden wij in ieder geval wel. Een goede plek om dat te doen zijn de live veilingen van RM Sotheby’s, inmiddels een bekende naam.

South Beach in Miami is de volgende locatie voor deze exclusieve veiling, en dat is zeker geen mindere. Een select groepje van 55 auto’s wordt dan op één dag aangeboden tijdens de Miami Auction. Een paar vielen ons meteen op.

1980 BMW M1 AHG Studie

Eén van de zeldzaamste BMW ooit gebouwd. Van deze BMW M1 bestaan er slechts 10 in de wereld. Het gaat om een straatversie van de BMW M1, die destijds werd aangepakt door het Duitse AHG. Het kreeg een one-off drietonige lak, Procar-geïnspireerde panelen en volledig lederen zetels. AHG gaf het ook een motorisch oppeppertje naar 350 pk, samen met de nodige race-vering. Het exemplaar stond onder meer in de collectie van Paul Walker, en reed door de jaren slechts 6,821 kilometer. Verwacht wordt een verkoop van 550.000 euro.

1982 Lancia Rally 037 ‘Evolution II’

Een legendarische Group B special. Het is numero ventinove van de in totaal 207 gehomologeerde exemplaren. Om het nog specialer (en duurder) te maken, kreeg de Lancia later nog een boel ‘Evolution II’ onderdelen. Naast de visuele verschillen heeft Stradale 29 zo’n 50 procent meer vermogen; 300 pk om precies te zijn. Na periodes in Italië, Zwitserland en Engeland wacht de rally-klassieker op een nieuwe eigenaar voor ruim 600.000 euro.

1986 Lamborghini Countach LP5000 QV by Bertone

De Countach heeft maar weinig woorden nodig. Maar we voegen er tóch wat aan toe. Deze QV by Bertone is de verbeterde ‘Quattrovalvole’ variant voor de Canadese markt. Het exemplaar is uitgevoerd in een klassieke Rosso Speciale met Champagne-kleurig lederen interieur en gouden velgen. Deze Countach schijnt slechts twee eigenaren te hebben gehad. In combinatie met een lage kilometerstand – zo’n 33,000 kilometer – is het prijskaartje van 700.000 euro niet heel gek.

1988 Porsche 959SC Canepa

Gebaseerd op de al iconische Porsche 959. Het gaat om het derde ‘tailor-made’ exemplaar, van specialist Canepa Motorsports. Ze werkten deze 959 af in een PTS (Paint to Sample) Emerald Green, samen met een donkergroen interieur. Onder de kap kon Canepa ook niet afblijven van de Porsche: een 2.85-liter twin-turbo flat six produceert nu 825 pk. Wie interesse heeft in dit exemplaar, moet er ruim 3,5 miljoen euro voor over hebben.

1994 Bugatti EB110 GT

De EB110 GT was ver voor zijn tijd. Met een herkenbare 3.5-liter quad-turbo (!) V12 leverde het ruim 550 pk via een zes-traps handbak. Binnen 4,4 seconden sprint de EB110 naar de 100, en stopt pas bij 341 km/u. Dit specifieke exemplaar is nummer 75 van de slechts 85 geproduceerde GT-modellen. De verwachte verkoopprijs van 1,9 miljoen is begrijpelijk: de Bugatti is 14 jaar lang zorgvuldig onderhouden door de in totaal drie eigenaren.

Tijdens de Miami Auction op 10 december worden alle soorten autoliefhebbers getrakteerd op pracht en praal. In de Miami’s collection of Youngtimers vind je het beste van onder meer Bugatti, Porsche en Ferrari.

Bron: © RM Sotheby’s

Kevin Pollemans

Kevin is al jaren actief binnen de automotive, en vertelt met zijn passie opmerkelijke verhalen over alle soorten auto's; van GT3 Touring tot een 2000 GT-R.