Mercedes-Benz CLK GTR betreedt het veilingblok!!

Mercedes-Benz CLK GTR betreedt het veilingblok!!

Het is de negende van de 20 geproduceerde GTR-coupés. Hij heeft slechts 1.442 kilometer op de teller en is in een zo goed als nieuwe staat…

Heb je ooit een Mercedes CLK GTR gezien? Op foto’s zeker ja, maar in het “echt” waarschijnlijk niet omdat het een van de zeldzaamste en meest gewilde auto’s ter wereld is. Mercedes reed vanaf 1997 met de CLK GTR in het FIA GT-kampioenschap en moest, om aan de homologatie eisen te voldoen, een wegvariant bouwen. In totaal werden er, op twee prototypes na, 26 CLK GTR’s geproduceerd – 20 coupés en 6 roadsters.

Een van de coupes zal worden aangeboden tijdens de Gooding & Company-verkoop in augustus op Pebble Beach op 13 en 14 augustus. De geschatte prijs? Tussen $8,5 miljoen en $10 miljoen (zo’n €7,5 tot €8,5 miljoen).

Dit exemplaar uit 1998 is het negende chassis dat is geproduceerd. Hij werd in 1997 nieuw verkocht aan Hermann-Dieter Eschmann uit Duitsland, een ondernemer die de auto bezat tot ongeveer 2005, toen werd de wagen verkocht aan een particuliere verzamelaar in Hong Kong. In 2017 werd de auto gekocht door de Cheval Trust, de huidige eigenaar, en geïmporteerd naar Seattle.

Zoals je op de foto’s kunt zien, is de auto in perfecte staat gehouden. De kilometerteller geeft slechts 1.442 kilometer aan en samen met de auto worden alle extra accessoires meegeleverd die bij de eerste aankoop zijn geleverd: dat zijn onder andere een acculader, een momentsleutel en een aansluiting voor de wielen . Er zijn zelfs houten blokken om de auto op te zetten als de hydraulische vijzels worden gebruikt. Ook aan originele documentatie is er geen gebrek.

Onder de motorkap van de Mercedes CLK GTR ligt een door AMG gebouwde 6,9-liter atmosferische V12 die in latere jaren als basis diende voor de 7,3-liter motor in de CLK GTR Super Sport en verschillende versies van de Pagani Zonda. Op de standaard GTR levert hij 604 pk en een koppel van 775 Newtonmeter, waardoor de auto in slechts 3,8 seconden 100 kilometer per uur kan bereiken en een topsnelheid van 344 km/u behaalt.

Thomas Heule