Mercedes-AMG One komt in 2021

Mercedes-AMG One komt in 2021

We weten al sinds 2017 dat de Mercedes-AMG One onderweg is, maar de eerste leveringen laten tergend lang op zich wachten…

Weet je, het is ook niet zo gemakkelijk om een F1-motor in een straatauto te plaatsen en het is dan ook geen geheim dat de Mercedes-AMG One achterloopt op schema. De hypercar werd voor het eerst onthuld in 2017 en productie had dit jaar moeten starten. Het oorspronkelijke plan werd uitgesteld, maar Michael Knöller, AMG’s wereldwijde baas van productmanagement en verkoop, bevestigt dat de eerste exemplaren zullen worden geleverd in 2021. “When you make F1 technology street-legal, you have to go through a journey with the customers. We had some challenges, but now we’ve reached a tipping point.” zo liet hij weten.

Maar wat veroorzaakte die vertraging? Eén van de grootste uitdagingen voor Mercedes-AMG was om de 1,6-liter motor stationair te laten draaien bij 1.200 tpm in plaats van de gebruikelijke 5.000 tpm. Voeg daar de emissie- en geluidsvoorschriften aan toe en je hebt een redelijk goed beeld van de huidige situatie bij Mercedes-AMG. Een andere uitdaging is het feit dat je niet zomaar een F1-motor kunt starten door op een knop te drukken – die motoren worden opgestart met een externe starter en voordat dat gebeurt, moet de olie worden opgewarmd. Je kunt je waarschijnlijk ook voorstellen dat de levensduur van zo’n 1,6-liter motor die tot 15.000 tpm draait niet bijzonder groot is.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.