McLaren Elva wordt nóg exclusiever!

McLaren Elva wordt nóg exclusiever!

McLaren introduceerde de opvallende Elva in november 2019 met een prijskaartje van €1.774.745,-. Die prijs is niet veranderd, maar je moet wel opschieten als je er eentje wil kopen. Het productieaantal stond aanvankelijk op 399, maar wordt nu met 150 naar beneden bijgesteld. Met andere woorden, slechts 249 mensen krijgen de kans om een exemplaar op hun naam te zetten.

De nogal verrassende aankondiging werd gedaan door niemand minder dan Mike Flewitt, McLaren’s CEO. In een recent interview met The Australian Financial Review zei hij dat deze beslissing werd genomen op basis van verzoeken van kopers: “the feedback from our customers is that they think the car should be more exclusive than that, so we’ve capped it at 249.” Het kan natuurlijk ook een mooie manier zijn om te zeggen dat 399 een beetje te hoog gegrepen was en dat er enige moeite was om deze aan de man te brengen.

We zullen waarschijnlijk nooit het echte antwoord vinden op de vraag wat echt tot deze drastische productieverlaging heeft geleid, maar één ding is zeker: het nieuwste lid van de Ultimate Series zal nog zeldzamer zijn dan aanvankelijk werd aangekondigd. Opmerkelijk is dat McLaren het persbericht dat oorspronkelijk op 13 november uitkwam al heeft bijgewerkt, omdat er niet langer wordt gesproken over 399 exemplaren. Er staat nu dat er slechts 249 auto’s zullen worden gemaakt.

Nóg exclusiever dus, en nog altijd even lekker: de open-top supercar deelt zijn naam en ontwerpinspiratie met de McLaren-Elva M1A van de jaren 60. De 815 pk sterke 4,0-liter V8 motor met dubbele turbo zorgt voor een sprint van 0 naar 200 km/h in een 6,7 seconden. De draf naar 100 km/h duurt overigens minder dan drie seconden.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.