Maserati eert racegeschiedenis met F Tributo Special Editions

Maserati eert racegeschiedenis met F Tributo Special Editions

Maserati heeft naam gemaakt op het racecircuit en twee nieuwe speciale editie-modellen vieren die geschiedenis. En dat bevalt ons wel…

De Italiaanse autofabrikant onthulde deze week op Auto Shanghai 2021 de F Tributo Special Edition-modellen: de Ghibli en de Levante. Het pakket voegt een groot aantal unieke visuele accenten toe die de modellen helpen opvallen, terwijl het ook een knipoog geeft naar de legendarische racegeschiedenis van het bedrijf.

De naam zelf, F Tributo Special Edition, heeft een unieke betekenis. De F staat voor Juan Manuel Fangio, de beroemde Argentijnse coureur die Maserati hielp verschillende raceoverwinningen te behalen. Maserati introduceert de modellen slechts enkele dagen voordat het bedrijf 95 jaar racegeschiedenis viert. Het bedrijf maakte zijn racedebuut op 25 april 1926 met de Tipo26, de eerste Maserati-raceauto die de iconische Trident droeg, en won de klasse van 1.500 cc op de Targa Florio. Alfieri Maserati bestuurde de racewagen.

Knikken naar de racegeschiedenis van het bedrijf gaan echter verder dan de naam. De modellen zijn verkrijgbaar in slechts twee kleuren: Rosso Tributo en Azzurro Tributo. Het rood vertegenwoordigt de kleur van de Italiaanse motorsport, waarbij de raceauto’s uit het begin van de 20e eeuw de iconische kleur dragen. Het blauw is rechtstreeks verbonden met het historische huis van het bedrijf in Modena, Italië. De voertuigen hebben ook een vleugje geel, een andere verwijzing naar Modena, dat wordt gebruikt voor de remklauwen en wielaccenten. De Ghibli draagt 21 inch Titano wielen in glanzend zwart, terwijl de Levante 21 inch zwarte Anteo wielen draagt.

Maserati geeft het paar unieke badges. Het spatbord heeft op beide een zwarte F Tributo badge, terwijl een drietand in carrosseriekleur de C-stijlen siert. Het bedrijf geeft de twee een zwart “Pieno Fiore”, zoals de Italianen het zeggen klinkt het toch mooier, lederen interieur met rode en gele stiksels. Er worden geen prestatieupgrades vermeld, aangezien dit een volledig visuele upgrade lijkt te zijn. De twee helpen bij het herdenken van Fangio’s overwinningen behaald in de Maserati 250F.

Thomas Heule