Man bouwt BMW M2 diesel, met drie turbo’s

Man bouwt BMW M2 diesel, met drie turbo’s

Hoe bedoel je diesels zijn niet meer van deze tijd, dat is exact het punt wat deze man maakt met zijn diesel variant op een waar icoon..!

Geboren als een BMW 2 Serie Coupé in de bescheiden 220d-specificatie. Maar nu is het hart afkomstig een SUV met een M Performance dieselmotor, aangezien de originele viercilindermotor is losgerukt om plaats te maken voor een andere diesel, veel groter en met veel meer turbocompressoren. Maak kennis met de onofficiële M2 50d, uitgerust met een zes-in-lijn tri-turbo dieselmotor die is geleend van een oudere X5 M50d.

De indrukwekkende constructie vertegenwoordigt het werk van Gary Martins, een voormalig BMW Master Technician, die nu zijn eigen bedrijf runt, genaamd Grease Monkey Motors. Het volstaat te zeggen dat hij een grote fan van BMW is en de weg weet. De M2d ​​lijkt misschien heiligschennis voor M-fans, maar met het bedrijf dat een geschiedenis heeft van M Performance diesels, is het misschien niet zo’n bizar concept.

De grotere motor werd gemonteerd zonder dat er aanpassingen aan de carrosserie nodig waren. Na de behandeling pompt de 3,0 liter diesel nu 583 pk en 1070 Newton-meter koppel. Dat is nogal wat vergeleken met de originele 381 pk en 740 Nm.

De 220d donorauto maakte plaats voor een veel agressiever ogende coupé met de voorbumper geleend van de M2 ​​Competition. Er werd ook een quad-uitlaat toegevoegd om het uiterlijk van een echte M2 na te bootsen, terwijl de koolstofvezel M Performance-achtervleugel accentueert dat het niet langer een gewone diesel 2 serie Coupé is. Gary Martins legt uit dat de achterspatborden moesten worden verbreed om op de grotere wielen te passen, terwijl de achterbumper en de voorspatborden rechtstreeks uit een M2 komen.

Een op maat gemaakte motorkap van carbon fiber verbergt het dieselbeest binnenin, en de achterbak is ook gemaakt van hetzelfde lichtgewicht materiaal. Dikke voorremmen geleend van de M5 (F10) en achterremmen van een M4 zorgen voor de nodige remkracht na de motorupgrade. Daarover gesproken, de tri-turbodiesel werkt nu met een transmissie afkomstig van een 330d, aangepast om het extra koppel aan te kunnen.

En een groot voordeel, hij kan niet alleen worden gebruikt als een daily driver maar ook als een trackauto en zelfs voor dragracen mocht daar je interesse liggen.

Thomas Heule