Louwman Exclusive Special: Maserati Quattroporte GTS

Louwman Exclusive Special: Maserati Quattroporte GTS

Er zijn in Nederland maar een aantal plekken waar automotive exclusiviteit echt goed naar voren komt, een bedrijf wat passie voor auto’s uitstraalt, een bedrijf waar de olie door je aderen sneller van gaat stromen: vandaag neem ik jullie mee in de wereld van Louwman Exclusive….

Louwman Exclusive - www.hartvoorautos.nl

Louwman Exclusive - www.hartvoorautos.nlLouwman Exclusive is gevestigd aan de A2 nabij Utrecht, het pand heeft een bijzondere uitstraling die vanaf de snelweg meer dan opvalt. Het hele pand is heel ruimtelijk door de glazen showroom, door de hoogteverschillen in het pand heeft de showroom een hele bijzondere indeling, saai is het zeker niet. Louwman Exclusive is een bedrijf wat officieel dealer is van Lexus en Maserati. Naast deze luxe-merken verkopen zij ook exclusieve gebruikte auto’s. Eigenlijk alle wagens die zij hier verkopen zijn bijzonder; een standaard Audi A6 is dan ook niet te vinden in dit bedrijf. Naast alle mooie automobielen die er te zien zijn is de Louwman Exclusive - www.hartvoorautos.nlshowroom mooi opgevuld met kunst, dit maakt het totaalplaatje helemaal compleet, een bezoek aan dit bedrijf maakt de ware petrolhead gelukkiger.

Naast de verkoop van auto’s zijn zij ook actief op het gebied van de after sales. Een zeer toegewijd team van specialisten staat 5 dagen per week klaar om uw wagen te onderhouden met alle kennis en ervaring van dien. Louwman Exclusive is officieel service partner van Lamborghini, Rolls Royce, Bentley en Maserati. Kortom dit maakt Louwman Exclusive tot het centrum voor aankoop en service van exclusieve automobielen!

Nou waren wij natuurlijk niet voor niets te gast bij dit bijzondere bedrijf, want ik liep hier door de showroom en zie zo ontzettend veel auto’s staan waar ik zo graag eens in zou willen rijden. Van een in concours staat verkerende Porsche 911 tot een prachtige Lamborghini Gallardo Spyder en een gloednieuwe Maserati Quattroporte. Dit maal was ik de gelukkige om op pad te gaan met het nieuwste model van Maserati! De Quattroporte is opgefrist en aan mij de taak om te kijken of ik dit met mijn hart voor auto’s een geslaagde sportsaloon vind.

2014 Maserati Quattroporte GTS - www.hartvoorautos.nl

Maserati Quattroprte GTS 3.8 V8 Bi-turbo

De oververse Quattroporte is de eerste Maserati van een nieuw hoofdstuk. Door samen te werken met Chrysler willen de Italianen onontgonnen terrein veroveren en hun afzet vertienvoudigen. Dit door een heel nieuw modellen gamma; zo komt het Italiaanse merk met de Ghibli (5-serie concurrent), Levante (crossover SUV) en een nieuwe hypercar. Maar nu eerst de sportsaloon, de nieuwe 4-deurs van Maserati, de Quattroporte…

2014 Maserati Quattroporte GTS - www.hartvoorautos.nl

2014 Maserati Quattroporte GTS - www.hartvoorautos.nlDe gloednieuwe 3,8 liter-V8 met twee turbo’s komt van bij Ferrari met inderdaad, twee turbo’s. Ook dit model ontkomt niet aan de downsizing trend en beroept zich op drukvoeding. Het 2014 Maserati Quattroporte GTS - www.hartvoorautos.nlresultaat mag evenwel gezien worden: liefst 530 pk schudden de Italianen uit dit blok, dat aan een achttrapsautomaat hangt. Daarmee raast de Quattroporte in 4,7 seconden naar 100 km/u. Met dank ook aan veelvuldig gebruik van aluminium, met name voor de deuren, kofferdeksels, ophangingselementen en voorste spatborden, waarmee het totaalgewicht op 1,9 ton eindigt. Dit maakt alles maakt de auto dus lichter, sneller en toch is de niuewe 4-deurs groter! Een keurig cijfer want de nieuwe Quattroporte meet maar liefst 5,26 meter, waarmee dit een van de langste sedans ter wereld is. Vooral de ruimte achterin groeide merkelijk; een must als je wil scoren op de levensbelangrijke Aziatische markten.

 

Nou is de auto dus een stuk langer geworden, groter geworden, is de Quattroporte dan nog wel net zo sportief als die vorige atleet in maatpak?

Met een aantal juiste aanpassingen ten opzichte van het vorige model doet de nieuwe het goed, het eerste wat mij opvalt is de automaat bak, de vorige robot cambio corsa versnellingsbak is vervangen door een acht-traps automaat van ZF. Een grote vooruitgang kun je dit wel noemen, de schakeltijden zijn opeens snel en een stuk comfortabeler als voorheen. Het verschil is snel duidelijk. Je bent op pad met een ruim 5 meter lange sedan, je cruist lekker op de snelweg 120 km/h…. dan neem je dan afslag en schakel je sportstand in, zet de vering op standje strak en dan verandert de auto opeens van een heerlijk comfortabele luxe-sedan naar een power sedan, die enorm strak op de weg ligt. Je vergeet bijna dat je met zo een lange slee op pad bent. Dit zegt toch genoeg? Het scherpe dynamische van de vorige, bestaat nog steeds! Op een bochtig parcours maakt dat dat de Quattroporte dus compacter en lichter aanvoelt dan zijn enorme lijf doet vermoeden. Gooien en smijten kan je met dit soort auto’s nooit doen maar de Italiaan kruipt wel snel in je vingers en blijkt soepel en vol vertrouwen te besturen.

2014 Maserati Quattroporte GTS - www.hartvoorautos.nl

2014 Maserati Quattroporte GTS - www.hartvoorautos.nl

Concurrentie

Nu dit nieuwe model groter, langer en luxer is geworden als voorheen begeeft Maserati zich ook direct in een geheel nieuw concurrentie gebied. De Italiaan komt opeens oog in oog te staan met een Mercedes S-klasse, een BMW 7 serie en een Audi S8…De vraag is natuurlijk hoe die het doet ten opzichte van…De Quattroporte is een auto met emotie, een auto die meer doet dan alleen heel goed en comfortabel autorijden. Dit is een auto die spreekt, zingt en huilt, maar ook prima dagelijks in het Nederlandse verkeer cruist als geen ander. De Quattroporte doet het goed ten opzichte van de concurrentie maar is niet perfect. Een S-klasse of een 7 serie is op totaal gebied misschien beter, maar minder spannend om te rijden. Dit is een auto waarbij je de chauffeur lekker naar huis stuurt en zelf lekker gaat sturen, de emotie en haar dynamische rijstijl, dat is de kracht van de auto. Dit zou voor mij dan ook een reden zijn om te gaan shoppen voor een Maserati.

2014 Maserati Quattroporte GTS - www.hartvoorautos.nl

Kritisch genoeg ?

Dat ik laaiend enthousiast ben over deze volbloed Italiaan kunnen jullie wel lezen, precies dit is de reden dat ik sommige puntjes vergeet bij het testen van deze auto. Natuurlijk zijn er een aantal dingen die beter kunnen, het infotainment systeem is daar 1 van, het ziet er niet zo fraai uit en het werkt niet zo goed als dat de auto doet vermoeden. De stoelen, nee die zijn ook niet ideaal. Ze bieden niet genoeg steun en de juiste zitpositie kon ik ook niet vinden. Maar wanneer je het gaspedaal in trapt, je de V8 hoort brullen ben je dit al lang weer vergeten. Voor mij is dit een topper!

Mocht je nou erg enthousiast zijn geworden over deze Quattroporte, of zie je opeens een auto te koop staan bij Louwman Exclusive? Twijfel dan niet en breng snel een bezoek aan dit fantastische bedrijf waar de passie voor auto’s verder gaat dan alleen een vervoersmiddel.

Tekst: Pieter Schoonderbeek
Video: Jorrik Aben
Fotografie: Ansho Bijlmakers

Pieter Schoonderbeek

Sportief georiënteerde journalist. Brengt zijn vrije tijd graag door op en rond het circuit. Neemt je graag mee in de wereld van exclusieve auto's en deelt graag zijn belevingen op het gebied van sportieve, exclusieve en luxewagens.