Lewis Hamilton’s Turkse Grand Prix winnende F1 auto wordt geveild!

Lewis Hamilton’s Turkse Grand Prix winnende F1 auto wordt geveild!

Mocht je al jaren enorm fan zijn van de Formule 1, dan is er niks vetter dan items te hebben die door coureurs gebruikt zijn. Dus dit is je kans..

Veilingen zijn geweldige plaatsen om buitengewone voertuigen te kopen die je nergens anders zou kunnen krijgen, en de nieuwste kavel van RM Sotheby’s voldoet zeker aan dat niveau van een bijzondere hype. Het veilinghuis verkoopt een Formule 1 auto, en niet de minste. Zevenvoudig F1 wereldkampioen Lewis Hamilton stuurde deze naar de overwinning van de Turkse Grand Prix in 2010. RM schat dat het tussen de $5 en $7 miljoen waard is, omgerekend zo’n €4 tot €6 miljoen.

De auto is een McLaren, de MP4-25A om precies te zijn, die wordt aangedreven door de Mercedes-Benz FO 108X 2,4 liter V8 motor. Volgens RM was de motor een grote verbetering ten opzichte van de vorige, omdat het de “F-duct” in het ontwerp had opgenomen, waardoor de luchtweerstand werd verminderd. Dit gaf de raceauto een extra 9,7 kilometer per uur op de rechte stukken. De lijst merkt op dat de auto nog steeds op het circuit kan worden bestuurd, en wordt ondersteund door de oorspronkelijke fabrieksteams “als onderdeel van de afzonderlijke erfgoedafdelingen.”

Hamilton begon zijn F1 carrière in 2007 in Melbourne. Sindsdien heeft hij deelgenomen aan 270 Grands Prix en heeft hij meer dan 5170 ronden aan de leiding gereden. Hij heeft ook indrukwekkende racestatistieken behaald, met 98 overwinningen, 71 podiumplaatsen en 100 polepositioneringen, bovenop zijn zeven F1 wereldkampioenstitels. Waarvan hij de laatste vier F1 wereldkampioenstitels op rij heeft gewonnen.

Het is onduidelijk hoeveel McLaren MP4-25A-raceauto’s er in privébezit zijn, maar RM gelooft dat het “er maar een paar zijn.” Het is niet een typische dag waarop een F1-auto over het veilingblok rolt, en het is nog zeldzamer dat er een met zo’n stamboom op de veiling komt. Twaalf jaar geleden begon Hamilton zich net te profileren als een formidabele racer, en sindsdien heeft hij zichzelf geracet naar een legende van de sport. De veiling vindt plaats tijdens de Britse Grand Prix van 2021 op zondag 18 juli, de thuisbaan van Hamilton.

Thomas Heule